Novosti online

Турска оптужује Русију за „очигледан ратни злочин“

АНКАРА – Турска је оптужила Русију да је у понедељак извршила „очигледан ратни злочин” након што су две школе, болница и медицински центар који су водили Лекари без граница, погођени у ракетном нападу у близини турско-сиријске границе, усмртивши на десетине људи.

Анкара је упозорила да ће веће и озбиљније последице бити неизбежне ако Русије моментално не обустави такве нападе, навело је турско Министарство спољних послова, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације су раније данас саопштиле да је у нападима на најмање пет медицинских установа и две школе на северу Сирије убијено скоро 50 цивила, међу којима има и деце.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изразио је забринутост због таквих извештаја и те нападе сматра „очигледним кршењем међународног права”, изјавио је његов портпарол Фархан Хак, пренео је АФП.

„Генерални секретар је дубоко забринут због извештаја о ракетним нападима на најмање пет медицинских установа и две школе у Алепу и Идлибу, у којима је убијено скоро 50 цивила, међу којима и деца, а многи су рањени”, рекао је портпарол Хак.

Такви напади представљају кршење међународног права, истакао је он, додајући да они такође „бацају сенку на обавезе преузете на састанку Међународне групе подршке Сирији у Минхену 11. фебруара”.

Нешто раније, шеф Уницефа Ентони Лејк саопштио је да је ужаснут извештајима о нападима на четири медицинске установе у Сирији, од којих две подржава та агенција УН.

Лејк је навео да је једна од тих установа дечија болница и породилиште, где су наводно погинула и деца, а на десетине особа је евакуисано.

Два напада су се одиграла у Азазу, граду на северу земље, а остала два у провинцији Идлиб, где је наводно једна болница погођена четири пута, додао је Лејк.

Он је навео да постоје извештаји и да су две школе нападнуте у Азазу и да је шесторо деце наводно убијено.

(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh