Novosti online

Турска појачава активности на тражењу гаса код Кипра

Никозија – Потпредседник Турске Фуат Октај изјавио је да је Анкара послала истраживачки брод да се придружи онима за бушење гаса који се од раније налазе у водама код етнички подељеног Кипра.

На скупу поводом 45. годишњице турске инвазије на Кипар, Октај је рекао да се Турска никада неће повиновати санкцијама које јој је Европска унија увела због бушења у тим водама и да неће оклевати у одбрани својих и права кипарских Турака на енергетске резерве. ЕУ је увела санкције Анкари, наводећи да Турска крши међународно право бушењем гаса у водама које спадају у искључиву економску зону Кипра.

У писму упућеном лидеру кипарских Турака Мустафи Акинџију, турски председник Реџеп Тајип Ердоган навео је да његова војска неће оклевати да предузме акцију на Кипру ако буде неопходно.

„Нико не треба да сумња да славна турска војска која Кипар не сматра ништа другачијим од своје отаџбине, неће оклевати, ако буде потребно, да поново предузме корак као пре 45 година када су у питању животи и безбедност кипарских Турака”, навео је Ердоган.

Он је међутим додао да ће Турска радити на „поштеном и трајном решењу” за Кипар. Слањем мировних трупа УН 1964. године Кипар је подељен због упорних међунационалних сукоба са неколико стотина погинулих.

После пуча присталица уједињења с Грчком, Турска је 1974. године окупирала север насељен турском мањином и прогласила „Турску Републику Северни Кипар” коју само Анкара признаје.

Турска је на окупирани север острва доселила више од 35.000 војника с породицама и друге насељенике. Кипар је 2004. примљен у ЕУ, али повластице чланства ужива једино јужни део острва, јавља АП а преноси Бета.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh