Gradovi

Turska policija pritvorila 12 akademika

ANKARA – Turska policija pritvorila je danas 12 od više od 1.000 akademika koji su potpisali deklaraciju kojom osuđuju vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

To, kako javlja AP pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju, produbljuje zabrinutost za slobodu izražavanja pod mandatom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pritvoreni su predavači na Univerzitetu Kočaeli u severozapadnoj Turskoj, prenosi AP.

Policija razmatra i hapšenje još devet akademika sa istog univerziteta.

Tužioci su juče pokrenuli istragu o akademicima zbog mogućih optužbi za vređanje države i pokretanje „terorističke propagande“ u korist Kurdistanske radničke partije (PKK).

Taj potez je usledio nakon što je Erdogan oštro kritikovao potpisnike deklaracije, među kojima je i lingvista Noam Čomski i pozvao sudstvo da deluje protiv „izdaje“.

U deklaraciji je više od 1.000 akademika iz Turske i drugih zemalja pozvalo turske vlasti da zaustave „masakre“ i poručilo da odbijaju da budu „učesnici u zločinu“.

Potpisnici su, takođe, pozvali na obnavljanje mirovnih pregovora sa pobunjenicima.

Erdogan je ocenio da je deklaracija usmerena protiv države te da koristi isti jezik kao i „teroristi“ i ne izražava protivljenje pobunjeničkom nasilju.

Turska vojska izvela je operacije protiv kurdskih ekstremista na jugoistoku zemlje naseljenom pretežno Kurdima, gde je vlada uvela produženi policijski čas, dok su kurdski ekstremisti, koji su povezani sa PKK, postavili barikade i eksplozive kako bi sprečili operacije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u tim operacijama ubijeno više od 100 civila, a raseljeno na hiljade ljudi, navodi američka agencija.

PKK, koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, već više od 30 godina vodi borbu za otcepljenje na jugoistoku Turske, a u tom sukobu je ubijeno na desetine hiljada ljudi.

AP Photo/Mahmut Bozarslan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh