• Gradovi

  Turska produžava mandat svojoj vojsci u Iraku i Siriji

  ANKARA – Turski parlament danas je velikom većinom odobrio jednogodišnje produženje mandata turske vojske u Siriji i Iraku, a samo je prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) glasala protiv te odluke, javlja AFP.

  Novi mandat će trajati do 30. oktobra 2017. godine, prenosi turska državna agencija Anadolija, a njime je omogućena vojna akcija Turske u dve susedne zemlje protiv džihadista Islamske države i drugih grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije danas, u uvodnom obraćanju poslanicima, da je početni cilj operacije u Siriji da se uspostavi „bezbedna zona bez terorističkih organizacija“, veličine oko 5.000 kvadratnih kilometara.

  Erdogan je pozdravio rezultate dosadašnje operacije u sirijskom gradu Džarablusu, rekavši da se broj stanovnika tog grada povećao sa 2.000 na 40.000 otkako je preuzet iz ruku Islamske države.

  Pored borbe protiv džihadista, operacija ima za cilj i borbu protiv kurdske milicije pod nazivom Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) koju Ankara smatra terorističkom grupom, napominje francuska agencija.

  Erdogan je izrazio uverenje da irački grad Mosul može da bude preuzet iz ruku IS, ali je upozorio Bagdad i zapadne saveznike Turske da Ankara mora da učestvuje u svakoj operaciji i da bude uključena u proces odlučivanja.

  „Turska ne može da bude izuzeta iz razgovora. Drugi nemaju takvu granicu (sa Irakom). Oni možda žele da mi budemo posmatrači, ali i ta odluka će biti doneta ovde“, istakao je turski predsednik.

  Mandat turske vojske u Siriji i Iraku je najpre odobren odlukom koju je parlament doneo u oktorbu 2014., a potom je obnovljen za još godinu dana u septembru 2015.godine.

  Turska je, na osnovu tog mandata, 24. avgusta pokrenula operaciju bez presedana unutar Sirije pod nazivom „Štit Eufrata“ s ciljem da podrži proturske pobunjenike koje se bore protiv džihadista IS i kurdske milicije.

  Veruje se i da Ankara ima izvestan broj vojnika u kampu Bašika kod Mosula, koji je pod kontrolom IS, na severu Iraka, a koji učestvuju u obuci iračkih boraca koji planiraju da preuzmu taj grad od džihadista.

  Kada je u decembru Turska saopštila da je poslala 300 vojnika u Bašiku, to je izazvalo diplomatski spor sa Bagdadom nakon čega je izvestan broj vojnika povučen usled pritiska SAD, podseća AFP.

  AP Photo/Halit Onur Sandal, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com