Svet

„Turska što pre da ukine vanredno stanje“

Štajnmajer je to saopštio kasno sinoć, kao odgovor na proglašenje vanrednog stanja, pozvavši tursku vladu da održi i vladavinu prava i princip srazmernosti u svom odgovoru na pokušaj puča izveden u noći između petka i subote, javlja Rojters.

„Proglašenje vanrednog stanja ponovo stavlja do znanja da pokušaj puča ima duboke posledice po tursku politiku i društvo“, rekao je šef nemačke diplomatije.

frank valter stajnmajer

On je dodao da Nemačka nastavlja da poziva Tursku na uzdržanost u svom odgovoru na propali državni udar.

„Samo dokaziva umešanost u nezakonita dela, a ne sumnjive političke tendencije, trebalo bi da budu okidač za vladinu akciju“, rekao je Štajnmajer, zaključivši da je takav pristup u interesu same Turske, jer bi se inače, upozorio je, ta zemlja raspala i oslabila kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je sinoć, posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri meseca.

On je naveo da je ta odluka u granicama Ustava i da je cilj da se brzo i efikasno preduzmu mere protiv pristalica imama Fetulaha Gulena.

Erdogan je rekao i da Evropljani nemaju pravo da kritikuju odluku Turske o uvođenju vanrednog stanja.

Vicepremijer: Demokratija u Turskoj nikad jača

Turska demokratija je jača nego ikada posle prošlonedeljnog neuspelog vojnog puča jer je ujedinio Turke širokog političkog spektra, izjavio je danas turski vicepremijer Mehmet Šimšek.

„Atmosfera političkog kompromisa nikada nije bila jača“, istakao je Šimšek u intervjuu za stanicu NTV.

Šimšek je kazao da će tržišna ekonomija u Turskoj nastaviti da funkcioniše kao i ranije uprkos nedavnim političkim potresima i objavi tromesečnog vanrednog stanja, preneo je Rojters.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh