Svet

Turska traži saveznike za kopnenu operaciju u Siriji

 f82c72581a.jpeg

ISTANBUL/ANKARA – Turska traži od saveznika, uključujući SAD, da uzmu učešća u zajedničkoj kopnenoj operaciji u Siriji, izvestio je Rojters.

Poziv dolazi u trenutku napredovanja sirijskih snaga uz podršku Moskve, blizu granica Turske, povećavajući mogućnost direktne konfrontacije između te NATO članice i Rusije.

„Mi želimo kopnenu operaciju. Ukoliko postoji konsenzus, Turska će uzeti učešća. Bez kopnene operacije, nemoguće je zaustaviti ovaj rat“, rekao je jedan turski zvaničnik na brifingu za novinare u Istanbulu.

„Turska neće voditi unilateralnu kopnenu operaciju…Mi razgovaramo o ovome sa našim saveznicima“, dodao je on.

Zajednička kopnena operacija velikih razmera i dalje je malo verovatna: Vašington je isključio mogućnost velike ofanzive, navela je britanska agencija.

Zahtev, međutim, pokazuje koliko je brzo napredovanje režimskih snaga, uz podršku Rusije, proteklih sedmica u Siriji, transformisalo konflikt koji je privukao pažnju većine regionalnih i globalnih sila.

Sirijske režimske snage danas su ponovo napredovale, kao i kurdska milicija, na račun pobunjenika koji gube svoje položaje u jeku ofanzive.

Ofanziva, uz podršku šiitskih milicija, koje podržava Iran, kao i ruskih vazdušnih udara, dovela je sirijsku vojsku na oko 25 kilometara od turske granice, dok su kurdske snage koje Turska smatra neprijateljskim borcima, proširile svoje prisustvo duž granice.

Napredovanja na terenu povećala su rizik od vojne konfrontacije između Turske i Rusije.

Turska artiljerija uzvratila je tokom dana vatru na teritoriju Sirije, četvrti dan za redom, saopštio je ministar odbrane, a meta su bili kurdski borci iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG).

U međuvremenu, Damask je saopštio da su njihovi ciljevi ponovno zauzimanje Alepa, najvećeg grada u Siriji pre rata, i zatvaranje granice sa Turskom koja je godinama služila kao glavna linija snabdevanja za teritoriju koju drže pobunjenici.

AP Photo/Halit Onur Sandal

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh