Gradovi

Turske vlasti oslobodile pritvorene akademike

ANKARA – Turske vlasti oslobodile su grupu od 15 akademika koji su ranije danas bili pritvoreni jer su potpisali deklaraciju kojom osuđuju vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

Turska policija uhapsila je 19 od više od 1.000 akademika koji su potpisali deklaraciju, javile su agencije.

Posle saslušanja njih 15 je pušteno.

Današnje hapšenje, kako javlja AP pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju, produbljuje zabrinutost za slobodu izražavanja pod mandatom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pritvoreni su bili predavači na Univerzitetu Kočaeli u severozapadnoj Turskoj, prenosi AP.

Tužioci su juče pokrenuli istragu o akademicima zbog mogućih optužbi za vređanje države i pokretanje „terorističke propagande“ u korist Kurdistanske radničke partije (PKK).

Taj potez je usledio nakon što je Erdogan oštro kritikovao potpisnike deklaracije, među kojima je i lingvista Noam Čomski i pozvao sudstvo da deluje protiv „izdaje“.

U deklaraciji je više od 1.000 akademika iz Turske i drugih zemalja pozvalo turske vlasti da zaustave „masakre“ i poručilo da odbijaju da budu „učesnici u zločinu“.

Potpisnici su, takođe, pozvali na obnavljanje mirovnih pregovora sa pobunjenicima.

Erdogan je ocenio da je deklaracija usmerena protiv države te da koristi isti jezik kao i „teroristi“ i ne izražava protivljenje pobunjeničkom nasilju.

Turska vojska izvela je operacije protiv kurdskih ekstremista na jugoistoku zemlje naseljenom pretežno Kurdima, gde je vlada uvela produženi policijski čas, dok su kurdski ekstremisti, koji su povezani sa PKK, postavili barikade i eksplozive kako bi sprečili operacije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u tim operacijama ubijeno više od 100 civila, a raseljeno na hiljade ljudi, navodi američka agencija.

PKK, koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, već više od 30 godina vodi borbu za otcepljenje na jugoistoku Turske, a u tom sukobu je ubijeno na desetine hiljada ljudi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh