Gradovi

Turske vlasti preuzele kontrolu i nad novinskom agencijom?

ISTANBUL – Turska novinska agencija Džihan saopštila je da su turske vlasti preuzele kontrolu i nad tim medijem te da će sud u Istanbulu postaviti novog administratora na čelo agencije na zahtev državnog tužioca, samo par dana nakon što su vlasti preuzele opozicioni list „Zaman“.

Novinska agencija Džihan je to objavila kasno sinoć na svom vebsajtu, preneo je Rojters, uz ocenu da turske vlasti nastavljaju da primenjuju mere protiv pristalica muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, uticajnog neprijatelja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

I Džihan i „Zaman“ su deo medijske kompanije „Feza Gazetedžilik“.

Preuzimanje kontrole u petak nad „Zamanom“, koji je bio kritički orijentisan prema Erdoganu i podržavao Gulena, izazvalo je međunarodnu zabrinutost zbog stanja na polju slobode medija u Turskoj, a to je bila i tema jučerašnjeg samita EU i Turske o migrantskoj krizi.

Na zahtev istanbulskog tužioca imenovani su novi administratori koji će uređivati „Zaman“.

Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija tog lista u petak i subotu okupili su se demonstranti, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi ih rasterala.

Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru s ciljem da zbaci vladu tako što gradi mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima, dok Gulen to poriče.

Erdogan i Gulen su bili saveznici dok policija i tužioci, koje su turske vlasti smatrale naklonjenim Gulenu, nisu pokrenuli istragu o korupciji protiv ljudi u Erdoganovom bliskom okruženju 2013. godine.

AP Photo/Emrah Gurel

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh