Gradovi

Turske vlasti preuzele kontrolu nad listom „Zaman“

ISTANBUL – Turske vlasti preuzele su danas kontrolu nad listom „Zaman“, kritičnim prema predsedniku države Redžepu Tajipu Erdogan, nakon što je sinoć policija upotrebila suzavac i vodene topove tokom racije na kancelarije lista da bi rasterala više stotina demonstranata koji su se tu okupili.

Akcija turskih vlasti je izazvala veliku zabrinutost u Vašingtonu i Briselu, usled zabrinutosti oko slobode izražavanja u Turskoj, pa je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han izjavio da je „izuzetno zabrinut“, prenela je agencija AFP.

Demonstranti su tokom sinoćnjih protesta izvikivali „Slobodna štampa se ne može ućutkati“.

List „Zaman“ je podržavao uticajnog Erdoganovog protivnika, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, javile su agencije.

Imenovani su novi administratori koji će uređivati „Zaman“ na zahtev istanbulskog tužioca.

Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe.

Erdogan je optužio Gulena i da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Gulenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom.

„Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvek bili pod pritiskom, ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje lista je protivno ustavu, posebno ako nema osnova za to“, rekao je Sevgi Akarčesme, urednik lista „Today“s Zaman“.

AP Photo

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Abdulhamit Bilici

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasterala više hiljada demonstranata koji su se okupili ispred prostorija lista „Zaman“ u Istanbulu nakon što vlasti donele odluku o preuzimanju kontrole nad tim listom. Demonstranti su izvikivali „Slobodna štampa se ne može ućutkati“, prenosi Rojters. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh