Gradovi

Turski sud odlučio: Decu treba vratiti majci

BEOGRAD – Turski porodični sud u Mersinu odlučio je danas da Beograđanki Slavici Burmazović treba da se vrati njeno troje dece koje je prošle godine bez njenog pristanka i znanja odveo u Tursku nevenčani suprug i otac dece turski državljanin Ejup Jundžu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije, koje je u stalnom kontaktu sa tamošnjim insitucijama povodom ovog slučaja.

Nakon ročišta i izjašnjenja dece, da žele da žive sa majkom turski sud je doneo presudu prema kojoj je Jundžu dužan da vrati Esmu (11), Ajšu (10) i Tarika (4), njihovoj majci, ali ova presuda još nije pravosnažna.

Naime, Jundžu ima pravo da uloži žalbu na presudu u roku od 15 dana.

Jundžu je 18. avgusta 2015. godine oteo i bez saglasnosti majke odveo decu u Tursku, da žive sa njegovom zakonitom suprugom Turkinjom i njihovom decom.

Tokom sudskog procesa deca su uz prevodioca i u prisustvu psihologa i pedagoga rekla da žele da se vrate majci u Srbiju.

Deca su se i sprskim diplomatama koje su ih obišle u školi požalila da imaju loš tretman od maćehe, da je starija ćerka završila u bolnici zbog loše ishrane, da ih otac tuče i da im je zabranjen kontakt sa majkom.

Međutim deca su u nekoliko navrata uspela preko direktorke škole u Turskoj da se čuju sa majkom.

Jundžu je, ikao državljanin Turske uspeo da letos pređe granicu na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i izvede ih iz zemlje, sa srpskim pasošima, a da mu niko nije tražio saglasnost drugog roditelja, a koja je po zakonima Srbije obavezna kada je u pitanju prelazak državne granice.

Foto Tanjug/Video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh