Svet

Turski tenkovi u Siriji, Kurdi se povlače istočno od Eufrata

U intervjuu za turski kanal NTV, ministar je rekao da pobunjenici koje podržava Turska „čiste“ Džarablus od Islamske države.

Sirijski pobunjenici, uz podršku turskih specijalnih snaga, tenkova i ratnih aviona ušli su juče u jedno od poslednjih uporišta Islamske držve na tursko-sirijskoj granici u prvom velikom upadu Turske na teritoriju Sirije koji se odvija uz podršku SAD.

Pored kampanje koju vodi protiv Islamske države, Turska strahuje da sirijski Kurdi imaju planove za Džarabulus nakon što su od Islamske države preoteli strateško područje Manbidž.

Ankara smatra Sirijske demokratske snage i njihovo naroužano krilo JPG za produženu ruku Radničke partije Kurdistana koja je u Turskoj proglašena za nelegalnu.

Nasuprot tome, Rusija, koja je saveznik režima sirijskog predsednika Bašara Asada uspostavila je čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je juče duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivši na rastuću napetost zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici.

Jutros ušlo još deset turskih tenkova

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu „Štit Eufrata“, a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Keri obavestio Tursku o povlačenju Kurda

Snage sirijskih Kurda počele su da se povlače istočno od Eufrata, što je bio jedan od ključnih zahteva zvanične Ankare nakon što je u sredu poslala svoju vojsku na istok Sirije kako bi osvojila ključno uporište Islamske države uz granicu, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua o tom povlačenju snaga sirijskih Kurda obavestio američki državni sekretar Džon Keri jutros u telefonskom razgovoru, prenela je agencija AP.

Osim što ima za cilj da zaustavi džihadiste, ulazak turske vojske na teritoriju Sirije ima za cilj i da spreči širenje snaga sirijskih Kurda, navodi američka agencija.

Sirijski Kurdi, koji imaju podršku SAD bore se protiv džihadista u Siriji, uspeli su da zauzmu gotovo čitavo područje na severu Sirije uz granicu sa Turskom.

Potpredsednik SAD Džo Bajden je juče upozorio da će snage sirijskih Kurda izgubiti američku podršku ako se ne povuku istočno od Eufrata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh