Novosti online

Турској још 3 милијарде, визне олакшице за пријем миграната

БРИСЕЛ– Председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је данас да је Турска тражила додатних три милијарде евра од ЕУ за збрињавање миграната на својој територији и најавио да је ЕП спреман да убрза процедуру за доделу тих средстава, преносе агенције.

У нацрту споразума ЕУ и Турске у који је Ројтерс имао увид каже се да ће ЕУ удвостручити износ новца који је понудила Турској за помоћ у збрињавању сиријских избеглица, а да ће сиријске избеглице бити директно пребациване из Турске у ЕУ.

Овај нацрт документа припремљен на самиту ЕУ-Турска предвиђа акције које обе стране треба да предузму како би се окончала мигрантска криза, јавља британска агенција, преноси Танјуг

Турска, сходно томе, треба да прими назад све ирегуларне мигранте који су из те земље дошли на грчка острва, док би ЕУ потом требало да преузме директно из Турске једног сиријског избеглицу за сваког Сиријца који реадмисијом буде враћен са грчких острва у Турску.

Турска треба да ефикасно сарађује са ЕУ и УНХЦР да осигура релокацију Сиријаца у чланице ЕУ, на основу формуле „за једног Сиријца који је реадмисијом враћен са грчких острва у Турску, један Сиријац ће бити релоциран у земље ЕУ”.

ЕУ ће понудити још три милијарде евра до краја 2018. године за помоћ Турској, што је двоструко више него што је првобитно планирано.

Брисел ће припремити и отварање нових поглавља у преговорима о чланству Турске земље у Унију.

ЕУ ће такође увести визну либерализаију за грађане Турске до краја јуна, наводи Ројтерс.

Брисел треба да потпуно евакуише избеглице са грчких острва и сноси трошкове реадмисије.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh