• Svet

  Tusk apeluje na Poljsku da se ne ponaša kao da je EU neprijatelj

   

   

  Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, apelovao je danas u Geteborgu na poljske vlasti da se ne ponašaju kao da je Evropska unija neprijatelj Poljske pred kojim treba da se busaju u grudi, već kao na prirodno okruženje u kome će braniti svoje nacionalne interese.

  „Želeo bih da nagovorim vladu stranke Pravo i pravda na jednu stvar. Ne slažem se s tim šta radi ali jako bih želeo da brani poljske nacionalne interese. Ponašajte se prema EU kao prema prirodnoj sredini. Poljska nema drugog mesta do Evrope. I ne treba da se ponaša prema Evropi i prema Uniji kao prema neprijatelju pred kojim treba da se busa u grudi i izaziva bitke“, kazao je danas na samitu EU u Geteborgu Tusk izveštačima poljske državne agencije PAP i privatne poljske televizije TVN.

  Tusk je upozorio da je debata o rizicima po pravnu državu i demokratiju u Poljskoj, vodjena u Evropskom parlamentu u sredu, bila o izvesnim reformskim potezima poljskih vlasti koji mogu predstavljati rizik po demokratiju i poštovanje evropskih vrednosti, a ne o Maršu nezavisnosti koji je na poziv radikalnih poljskih nacionalista na Dan nezavisnosti 11. novembra prošao Varšavom.

  „Ako danas u Evropi obraćamo pažnju na to da se negde dešava nešto loše, na raznim mestima u Evropi, i u Varšavi takodje, onda o tome vredi ozbiljno razgovarati a ne da se vredjamo na stvarnost. Oko tog Marša se pojavilo puno nesporazuma. Ukratko, kada govorimo o izgredima vidljivih i brojnih grupa tokom marša, nanete su izuzetne štete Poljskoj i njenoj reputaciji“, kazao je Tusk.

  Predsednik Evropskog saveta pohvalio je premijerku Beatu Šidlo što je danas u Geteborgu osudila rasističke i ekstremističke izgrede, za razliku od prvih dana kada su njeni ministri branili kao radosni patriotski praznik Marš nezavisnosti u kojem je na poziv Narodnog radikalnog fronta i ultrakatoličke Svepoljske omladine prošlo oko 60.000 ljudi, a iza čela povorke bili rasistički transparenti o Beloj Evropi i ekstremistička skandiranja „Poljska bela, katolička, ne laička“ ili „Molimo se za islamski holokaust“.

  „To je po mojem mišljenju znatno bolji glas nego početni pokušaj odbrane onoga što se desilo na Maršu nezavisnosti“, kazao je Tusk.

  Poljska premijerka Beata Šidlo na konferenciji za novinare tokom socijalnog samita EU u Geteborgu protestovala je što su evroposlanici, neki evropski zvaničnici i mediji širom sveta Marš nezavisnosti okarakterisali kao najveći ekstremistički, rasistički i fašistički pohod u Evropi.

  „Ne može to tako kao što se desilo pre dva dana tokom debate u Evropskom parlamentu da vredjaju i napadaju jedan od naroda naše velike evropske porodice. Niko ne sme, i to važi ne samo za Poljsku, da naziva fašistima 60.000 ljudi koji su izašli u Varšavi na lepu belo-crvenu manifestaciju da proslave Praznik nezavisnosti“, kazala je poljska premijerka.

  Beata Šidlo naglasila je da njena vlada vrlo jasno osudjuje sve vrste ekstremizma, premda policija tokom marša nije reagovala na govor mržnje na transparentima, niti na to što čelo povorke baca petarde i zabranjenu pirotehniku.

  „Ali nikada nećemo pristati na to da moju zemlju, žrtvu dva totalitarna sistema, da stanovnike moje zemlje kleveću na ovakav način“ , kazala je poljska premijerka.

  Povodom izgreda na Maršu nezavisnosti prvi se sa osudom oglasio predsednik Poljske Andžej Duda, tri dana nakon marša, kada je već rasističke i antisemitske izgrede osudio javno Izrael i pozvao poljske vlasti da vinovnike takvih opasnih ekstremističkih i rasističkih izgreda kazne.

  Ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak dva dana je tvrdio da je Marš nezavisnosti protekao u divnoj atmosferi a da ogromne rasističke transparente nije video, medjutim Glavna komanda poljske policije saopštila je nakon te osude iz Izraela da je povela istragu, pregleda snimke sa dogadjaja i namerava da kazni one koji su na marš doneli kažnjive transparente.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com