• Novosti online

  Tusk i Stoltenberg pozvali makedonske političare da iskoriste istorijsku priliku

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvali su danas makedonske političare da iskoriste, kako su naveli, istorijsku priliku za pridruženje EU i NATO koju je omogućio Dogovor Atine i Skoplja iz Prespe.

  „Dogovor o imenu izmedju Atine i Skoplja stvorio je istorijsku priliku za zemlju (Makedoniju) da se pridruži transatlantskoj i evropskoj zajednici kao ravnopravan član. To bi život ljudi u zemlji i njihove dece promenilo nabolje“, naveli su Stoltenberg i Tusk u zajedničkoj izjavi.

  Oni su dodali da je na „jučerašnjem konsultativnom referendumu ogromna većina glasalih podržala taj put“ i da je „sada u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu“.

  „Odluke koje budu donosili narednih dana i nedelja odrediće sudbinu njihove zemlje i njihovog naroda za mnoge naredne generacije. Ohrabrujemo ih da iskoriste ovu istorijsku šansu“, dodali su visoki zvaničnici EU i NATO.

  Gradjani Makedonije izjašnjavali su se juče na konsultativnom referendumu o Dogovoru s Grčkom koji predvidja da zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za njene evroatlantske integracije.

  Na birališta je izašlo svega 36,91 odsto glasača, a medju njima je za sporazum s Grčkom glasalo 91,46 odsto.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com