Politika

Tusk nagovestio Vučiću: Novi odnos EU – migranti

vucic i tuskFoto: Tanjug, Oksana Toškić

Tokom razgovora istaknuto je da se moze očekivati promena u dosadašnjoj evropskoj politici prema migrantima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić je istakao da ce Srbija postovati sveobuhvatne i jedinstvene zaključke, ukoliko do njih dođe, na Samitu Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta izjavio je ranije juče da vidi prve znake evropskog konsenzusa u rešavanju migrantske krize i dodao da bi dogovor omogućio zaustavljanje priliva migranata.

„Prvi put od početka migracione krize, nazire se evropski konsenzus. To je konsenzus o sveobuhvatnoj strategiji koja ako se verno primeni, može da pomogne zaustavljanju priliva i rešavanju krize“, napisao je Tusk u pozivu liderima EU za samit u ponedeljak.

U cilju pripreme tog sastanka sa Turskom, Tusk je obišao Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Atinu, Ankaru, Istanbul, a sinoć je došao i u Beograd.

Poseta zemljama „balkanske rute“ odvija se neposredno pred samit EU i Turske 7. marta u Briselu.

On je rekao da je dogovor u svim zemljama koje je posetio da se okonča politika prostog prebacivanja migranata na njihovom putu do Nemačke ili Skandinavije.

Prema njegovim rečima, novi fond EU za krizu u visini od 700 miliona evra biće iskorišćen za pomoć Grčkoj da se izbori sa migrantima na svojoj teritoriji.

On je rekao da se nada da će sa Turskom biti postignut napredak na samitu i da će se osigurati dogovor za brz i brojan povratak svih migranata iz Grčke kojima ne treba međunarodna zaštita.

Takođe je rekao da mu je turski premijer Ahmet Davudoglu preneo da je Turska spremna da preuzme nazad sve migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh