Gradovi

Tusk najavio susrete sa više evropskih lidera o Bregzitu

STRAZBUR – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će razgovarati sa više evropskih lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, u nastojanju da se na samitu naredne nedelje postigne sporazum kojim bi se Britanija zadržala u evropskom bloku.

Bivši premijer Poljske je prošle nedelje na sastanku sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom svoje predloge sporazuma o reformama Evropske unije, ali postoji protivljenje po nekoliko segmenata u nizu evropskih država.

„Uveren sam da je ovo uravnotežen i čvrst predlog i nadam se da će biti finalizovan naredne sedmice u Evropskom savetu. Međutim, dozvolite da budem jasan, ovo je veoma krhki politički proces“, rekao je Tusk u obraćanju Evropskom parlamentu, preneo je AFP.

„Stoga sam odlučio da otkažem sve svoje obaveze i održim niz sastanaka sa liderima EU i sa Evropskim parlamentom kako bi pomogli postizanju sporazuma“, istakao je Tusk.

Tusk je kazao da će naredne sedmice posetiti nekoliko evropskih prestonica, gde će sa liderima EU razgovarati o svom predlogu.

Pored Merkelove i Olanda, Tusk će razgovarati sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, kao i predsednikom Rumunije i češkim premijerom, koji trenutno vode Višegradsku grupu istočnoevropskih država.

„Cilj mojih konsultacija je da obezbedim široku političku podršku za svoj predlog“.

Tusk će se sastati sa Mišelom u Briselu u petak, odakle se očekuje da otputuje u Pariz, Berlin, Prag i Bukurešt u ponedeljak i utorak, dok datum posete Atini tek treba da bude potvrđen, rekli su evropski izvori.

Tema razgovora u Londonu bio je, između ostalog, predlog EU za uvođenje „kočnice“ kada je reč o isplati socijalnih davanja migrantima, kao način da se izađe u susret Kameronovom cilju o ograničavanju migracije u Britaniju, naveo je Rojters.

Lideri nekoliko članica EU su rekli da će blokirati bilo koju meru koja diskriminiše njihove građane i potkopava suštinski princip slobode kretanja ljudi, na kome počiva Unija.

Britanija i EU se nadaju da će postići sporazum u februaru, a referendum o članstvu najavljen je za 2017.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh