• Gradovi

  Tusk pozvao lidere EU da se pripreme za najgore scenarije s Trampom

   

   

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da se spremi za najgore scenarije sa Amerikom Donalda Trampa, uoči dvodnevnog samita lidera Unije u Briselu.

  „Verujem, nadajući se i dalje najboljem, da moramo da budemo spremni za najgore scenarije“ s Vašingtonom, naveo je Tusk u pozivnom pismu liderima EU na samit na kojem će se razmotriti i odnosi sa SAD pored glavnih tema imigracije i reforme zone evra.

  „Kada razgovaramo o migraciji ili reformi zne evra, važno je da imamo na umu geopolitički kontekst koji je usledio na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Kanadi“, kada su se SAD iznenadno povukle iz zajedničke deklaracije o kojoj se naporno pregovaralo, podsetio je Tusk.

  Predsendik Evropskog saveta je rekao da uprkos „neumornim naporima o očuvanju jedinstva Zapada“, transatlantski odnosi su pod raznim pritiscima zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa.

  „Na žalost, podele se ne odnose samo na trgovinu“, dodao je Tusk.

  Transatlantski odnosi su zategnuti od dolaska Trampa na vlasti zbog nesuglasica o raznim pitanjima, kao što su sporazum o klimatskim promenama, nuklearni sporazum sa Iranom i preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

  Američka administracija uvela je 1. juna carinske dažbine na evropski čelik i aluminijuma, zbog čega je Brisel uzvratio taksama na uvoz tipičnih američkih proizvoda.

  Od uvodjenja carinskih tarifa, SAD o tom pitanju više ne razgovara sa EU, rekla je juče evropska komesarka za trgovinu Seselija Malmstrom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com