• Crna Gora

  ТУЖБА ПРОТИВ НАТО ПАКТА ЗБОГ НЕЛЕГАЛНОГ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ

  bombardovanje nato novostidana.rs

  Српска краљевска академија формирала је интернационални експертски тим који ће припремити тужбу против земаља чланица НАТО пакта због бомбардовања Србије

  Српска краљевска академија формирала је експертски тим који ће поднети тужбу против земаља чланица НАТО пакта које су учествовале у бомбардовању Србије без одлуке Уједињених нација.

  На челу екипе стручњака из различитих области биће нишки адвокат доцент доктор Срђан Алексић каже за Новости академик Свето Ного.

  “Сада смо у фази прикупљања доказа, пре свега медицинске документације. Позивам све оштећене да се јаве и доставе доказе и документе Српској краљевској академији“ каже академик Ного.Bombardovanje novostidana.rs

  “За подношење тужбе добили смо благослов Патријарха Иринеја. Лично мислим да као интелектуалци немамо право да ћутимо када у Србији сваког дана неко дете оболи од карцинома. По пет руских, кинеских, немачких и италијанских адвоката, ушли су без икакве накнаде у наш експертски тим. Југ Србије је највише страдао од последица бомбардовања осиромашеним уранијумом и зато је на челу тима адвокат из Ниша“.

  Причињена материјална штета током 78 дана бомбардовања Србије процењује се од 30 до 100 милијарди долара. Погинуло је око 2500 цивила и припадника снага безбедности, док је више од 6000 људи повређено.

  Srdjan Aleksic advokat“Највећи злочин је коришћење у НАТО агресији бомби са осиромашеним уранијумом које ће вековима уништавати животну средину и здравље људи у Србији“ каже адвокат др Срђан Алексић.

  “Експертски тим имаће задатак да добро припреми тужбу за накнаду нематеријалне и материјалне штете. Досадашње које су подношене појединачно од стране грађана Србије су одбијене. Анализираћемо разлоге одбијања, пре свега, одбијање тужбе пред италијанским судом породица страдалих радника РТС-a и пресуду немачког суда у случају страдања шеснаестогодишње Сање Миленковић у Варварину.“

  Експертски тим детаљно ће проучити грађанске и кривичне законике НАТО земаља, али и досадашње одлуке суда у Стразбуру.Advokat Aleksic novosstidana.rs

  “Пажљиво ћемо извагати и одредити правни основ за тужбу. Експерски тим чине стручњаци из седам земаља. Адвокати из иностранства са нама ће учествовати у писању тужбе и активно учествовати у поступцима“ истиче адвокат Алексић.

  Поред правног, биће формиран и тим медицинских експерата који ће анализирати последице деловања уранијума. Алексић тврди да су многи војници који су учествовали у санацији терена изложеног уранијумској прашини оболели од различитих облика карцинома.

  bombardovanje novostidana.rsЕксперти траже помоћ оштећених појединаца, државе, медија како би ову правну борбу интернационализовали и стали у одбрану права на живот и заштиту животне средине, основних људских права гарантованих међународним конвенцијама.

  Адвокат Алексић најављује да ће током лета бити одржан и међународни научни скуп на тему злочина почињених током бобардовања како би што више људи дало свој допринос у писању тужбе.

  Суд у Италији донео је правоснажне пресуде у корист оболелих Нато војника који су наплатили штету због штетних последица уранијума коме су били изложени током боравка на Косову и Метохији. Таква пресуда донета је и у Великој Британији. То по мишљењу Алексића даје наду да тужба која се припрема има изгледа да после две деценије обезбеди правду жртвама НАТО агресије.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com