• Novosti online

  Tužilaštvo za žandarme traži po dve godine zatvora

  Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno sudjenje žandarmima zbog incidenta na Paradi ponosa 2014. godine iznošenjem završne reči tužilaštva koje je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za Radeta Matića 12 meseci zatvora.

  Optužnicom Višeg javnog tužilaštva žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se da su 28. septembra 2014. napali braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika vojne policije Sašu Jovanovića i Sašu Stankovića.

  Tužilac Saša Drecun rekao je da su optuženi krivi za napad na vojno lice u vršenju vojne dužnosti, nehumano postupanje, zlostavljanje i mučenje, a da je Rade Matić odgovoran za zloupotrebu službenog položaja jer je svojim nečinjenjem omogućio brutalno prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog, Jovanovića i Stankovića.

  „Stepen krivice je jasan. Svi optuženi imali su direktan umišljaj da izvrše krivična dela. Bili su svesni svoga dela, hteli su njegovo izvršenje i pokazali su visok stepen brutalnosti“, rekao je Drecun.

  Drecun je kazao da sud ne treba da uzima kao olakšavajuću okolnost da optuženi prethodno nisu osudjivani jer zbog prirode svog posla oni i ne treba da budu osudjivani.

  Kao otežavajuću okolnosti Drecun je naveo prekoračenje sile jer je žandarmerija tog dana trebalo da štiti gradjane.

  Drecun je rekao da optuženi nisu nijednom tokom procesa pokazali kajanje, a da mogući motiv dela može biti revolt zbog hapšenja žandarma Nikice Ristića 8. septembra 2014. zbog sumnje da je prekoračio ovlašćenja i naneo povrede Ranku Paniću 29. jula 2008, tokom protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića. Panić je više od dve nedelje kasnije preminuo od posledica zadobijenih povreda.

  „Tužilaštvo je dokazalo upotrebu sile koja je bila prekomerna i koja je izazvala veliku bol, a koja nije predvidjena zakonom, jer zakon zabranjuje udaranje palicom u predelu ruke, glave, genitalija“, kazao je Drecun.

  On je kazao da je Sud dužan da nepristrasno ceni sve dokaze, ali da mora da ima u vidu da od ukupno 27 svedoka nemaju svi isti status u postupku.

  Drecun je dodao da je tokom sudjenja saslušano 14 svedoka koji su kolege optuženima i da su se oni dogovorili i davali lažne, nejasne i tendenciozne iskaze kako bi se opravdala prekomerna upotreba sile i umanjila krivica optuženih.

  Advokat i pravni zastupnik oštećenih Vesna Lončar rekla je da se u svemu pridružuje završnoj reči tužioca i da je krunski dokaz bio snimak TV N1 koji je jasno pokazao da oštećeni nisu pružali otpor.

  „Da nije bilo tog snimka, odbrana bi mogla da prebacuje odgovornost“, rekla je Vesna Lončar i dodala da su izjave nepristrasnih i slučajnih očevidaca „potukle“ izjave svedoka policije.

  Ona je rekla i da oštećeni neće izneti novčani zahtev jer, kako je kazala, nijedan novčani iznos ne može da sanira povredjeno ljudsko dostojanstvo.

  Pravni zastupnik oštećenih Srdjan Stefanović kazao je da su 28. septembra 2014. godine Andrej Vučić i Predrag Mali branili goli život i glavu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com