Novosti online

Тужиоци понављали на „Купусијади”

Мрчајевци – Милорад Јевђовић (71) није крив ни по једној тачки тужби које су Град Чачак, а затим и његово родно село, подносили судовима тражећи да му се одузме „Купусијада”. Мрчајевчанин је ономад, после осмог круга суђења, још једном, по други пут правоснажно, ослобођен оптужбе да је узео нешто што је, иначе, његово.

– На сваком суђењу нудио сам тужиоцима да одустану, да исплате само трошкове поступка, не тражећи ништа за мене. Они мисле да све знају, али сад се види, што би рекао народ, да су поторавали и из познавања права и из разумевања односа међу људима. Против мене су се парничили о буџетском трошку, што ће наш недужни народ коштати скоро пола милиона динара, а сад ћу и ја да видим да ли да поставим неки свој захтев – каже Јевђовић за „Политику”.

Он оцењује да ни челници града Чачка ни Месне заједнице Мрчајевци никад не би писали овакве тужбе да су морали из својих џепова „да потегну сто, двеста или три стотине евра”, додајући да је „лако судити се о туђем ајлуку”.

Наоко неважна парница, која вуче на провинцијско инаћење, има и веома занимљив правнички подтекст. Иначе и не би трајала толико.

Због „Купусијаде”, делом и романтичног јесењег сабора у шумадијском селу добрих људи, првог пута сазваног 2003. године, парница је отворена тек после 2008, кад је Милорад Јевђовић у Заводу за интелектуалну својину Србије приредбу заштитио као своје ауторско дело. Он иначе још од 1970. године води Културно-уметничко друштво „Радиша Поштић” у родном селу и на суђењима ће се касније испоставити да нико од сведока не спори да је он, Јевђовић, био бар један од оснивача „Купусијаде”. Али град се нашао, инаџијски побуђен, да му одузме право оснивача.

Ауторство над туристичком приредбом најпре му је оспорио Чачак, али је Мрчајевчанин ту парницу правоснажно добио. Виши суд у Чачку најпре одбије тужбу града, Апелациони суд у Крагујевцу то поништи, Виши поново пресуди по своме, а онда и Апелациони то потврди. Међутим, тужиоцима то није било довољно, јер их ништа не кошта, па су Јевђовића још једном извели на судску клупу са које мора да се брани. Само што је овог пута, по истим наводима, уместо града Чачка, тужилац била Месна заједница Мрчајевци пошто се, да ли је могуће, веровало да је то нека јача правничка адреса. И све се завршило исто: Виши суд у Чачку – Апелациони у Крагујевцу, па поново и поново. И Чачак и Мрчајевце је, у изгубљеним парницама, заступало Градско јавно правобранилаштво из Чачка, али по налогу некога из градског руководства, јер би иначе добар правник, професионалац лако закључио да је ово унапред изубљена ствар.

У најновијој, ваљда последњој, и осмој по реду пресуди у овој парници, Апелациони суд из Крагујевца, у већу којим је председавала Смиљана Ристић, потпуно јасно указује где су све тужиоци промашили.

Најпре: није логична тврдња тужиоца (МЗ Мрчајевци) да је „Купусијаду” створио народ, нити да је приредба „резултат изворне инспирације неодређеног броја људи”.

Даље: У конкретној ситуацији тужилац је тражио да суд утврди да тужени није аутор дела. Али није указао ко јесте, ако Јевђовић није. Суд у Крагујевцу сматра да би, рецимо, предмет неког другог спора могао бити утврђивање да ли је „Купусијада” уопште ауторско дело. Али Месну заједницу то није занимало, већ само да Јевђовић није.

Напослетку: Апелациони суд објашњава да тужилац (МЗ Мрчајевци) без основа указује на одредбе чланова 14. до 39. Закона о ауторским и сродним правима, где је прописано да аутор неког дела ужива морална и имовинска права. Апелациони суд наглашава да Јевђовић није истицао никакве имовинске ни неимовинске захтеве према Месној заједници у свом селу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh