Nacionalne Novosti

TV TAKSA RTS I RTV – 150 DINARA

TV TAKSA

Taksa za RTS i RTV iznosiće 150 dinara, a građani će je plaćati kroz račun za struju, predviđeno je Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Posebno je paradoksalno da će građani Niša,  Kragujevca i ostalih gradova centralne Srbije plaćati 150 dinara za RTS, dok će Vojvodjani plaćati 100 dinara svoj pokrajinski javni servis a samo 50 dinara RTS.

Iako je Medijskom strategijom predvidjeno formiranje regionalnih javnih servisa takvo rešenje se nije našlo u medijskim zakonima.

Nišlijama, Kragujevčanima, Vranjancima i ostalima je uskraćeno pravo na regionalni javni servis ali ne i obaveza plaćanja poput onih koji su takvo pravo dobili.

Paradoksalno zvuči da je medijskom reformom i setom novih medijskih zakona omogućeno postojanje 4 kanala novosadskog radija dok je zabranjeno postojanje Radio Niša koji je uz Radio Beograd najstariji elektronski medij u Srbiji.

U periodu od 1. januara do 31. decembra sledeće godine javni medijski servisi delimično će se finansirati iz budžeta Srbije, a delimično iz takse koja će iznositi 150 dinara, a biće naplaćena preko računa za utrošenu električnu energiju, što obezbeđuje visoki stepen naplate takse, predviđeno je predloženim zakonom, o kojem će parlament raspravljati na sednici koja počinje sutra.

Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

Predloženim zakonom je predviđeno i da RTS i RTV snabdevaču, na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse, plaćaju mesečnu naknadu u visini od tri odsto od iznosa prenetih sredstava RTS-u i RTV-u po osnovu takse.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da se sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

„Na ovaj način obezbeđuje se odgovarajući stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a građani se manje finansijski opterećuju”, navodi se u predloženom zakonu.

Za sprovođenje zakona obezbeđena su sredstva, a stupiće na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se odmah obezbedili uslovi za nesmetan rad javnog servisa i obavljanja njihove delatnosti koja je u funkciji javnog interesa.

Sa naplatom TV pretplate prethodnih godina bilo je mnogo problema.

U 2011. zbog duga za TV pretplatu pokrenuto je 280.000 postupaka…

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh