Gradovi

U 2015. više od 2.200 poziva, identifikovano 10 žrtava

BEOGRAD – Tokom 2015. godine, putem ASTRA SOS telefona, primljeno je više od 2.200 poziva, među kojima su najučestaliji pozivi koji su direktno u vezi sa trgovinom ljudima, a identifikovano je 10 žrtava trgovine ljudima, saopšteno je danas iz te organizacije.

Godišnji izveštaj ASTRA SOS telefona za pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima 011/785 00 00 i Evropskog broja za nestalu decu 116000 pokazao je da je primljeno ukupno 38 prijava moguće trgovine ljudima.

Identifikovano je 10 žrtava trgovine ljudima kojima je pružen neki oblik podrške i pomoći.

Sve identifikovane osobe su ženskog pola, od kojih su četiri maloletne devojčice, a u pet slučajeva nije bilo moguće doći do više podataka o prijavljenom slučaju trgovine ljudima/žrtvi i/ili trgovcu, dok je u četiti slučaja istraga još uvek u toku.

U 13 slučajeva koji su prijavljeni putem ASTRA SOS telefona nisu pronađeni elementi trgovine ljudima.

Većina identifikovanih žrtava je seksualno eksploatisana, u jednom slučaju radilo se o trgovini ljudima u cilju sklapanja prinudnog braka, u dva slučaja istovremeno je postojalo više oblika eksploatacije: prinudni brak i seksualna eksploatacija, kao i seksualna eksploatacija i prinuda na vršenje krivičnih dela.

U jednom slučaju lanac trgovine ljudima je prekinut u fazi vrbovanja, tako da do eksploatacije nije ni došlo.

Većina žrtava identifikovanih putem ASTRA SOS telefona je bila eksploatisana u inostranstvu, dok se Srbija kao zemlja eksploatacije pojavljuje svega u tri slučaja.

Pored Srbije, zemlje eksploatacije žrtava u 2015. godini su bile Italija, Nemačka, Slovenija i Austrija.

Putem jedinstvenog evropskog broja 116 000 za nestalu decu, koji ASTRA vodi na teritoriji Srbije, primljeno je preko 400 poziva.

Putem tog broja prijavljeno je 17 nestanaka, od kojih je 13 devojčica i osam dečaka.

U osam slučajeva su deca pobegla od kuće i u osam slučajeva se radilo o deci koja su u pratnji svojih roditelja ili rođaka bežala iz ratom zahvaćenih područja, ali su na tom putu nestala.

U jednom slučaju radilo se o detetu koje se izgubilo, ali je vrlo brzo pronađeno, u dva o roditeljskoj otmici, a u dva su deca nestala iz drugih razloga.

Za devetoro dece se još uvek traga, a ostala deca, njih 12, pronađena su i ponovo su spojena sa svojim porodicama.

Osobe koje pozivaju 116 000 broj su najčešće nevladine organizaicije (57 odsto), roditelji (33 odsto), ali i rođaci osoba čija su deca nestala (10 odsto).

Foto Tanjug/ O.Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh