Gradovi

U arapskom svetu nisu popularni ni Klinton ni Tramp

PARIZ – Skoro polovina stanovništva Bliskog istoka i Severne Afrike ne bi izašlo na birališta kada bi imali pravo glasa na predsedničkim izborima u SAD, koji se održavaju iduće nedelje, a u arapskom svetu nisu popularni ni demokratska kandidatkinja Hilari Klinton ni njen republikanski protivkandidat Donald Tramp, javlja AFP.

Prema rezultatima najnovije elektronske ankete koju su sproveli saudijski dnevni list „Arab njuz“ i britanska kompanija za istraživanje javnog mnjenja „JuGov“, od 3.017 ispitanika u 18 zemalja, 47 odsto njih bi „ignorisalo i Klintonovu i Trampa, kada bi imali priliku da glasaju“.

Među onima koji bi ipak glasali, 44 odsto njih je reklo da bi se opredelilo za Klintonovu, dok je samo devet odsto navelo da bi izabralo Trampa.

„Mali je entuzijazam kad je reč o bilo kom kandidatu, ali 78 odsto ispitanika veruje da bi Klintonova bila bolja za arapski svet kad bi bila izabrana za predsednika, dok 22 odsto njih veruje da bi Tramp bio bolji“, rekao je direktor „JuGova“ Stiven Šekspir.

Kad je reč o sukobu u Siriji, 46 odsto ispitanika želi da Vašington pošalje kopnene trupe protiv Islamske države, dok je preostala većina od 54 odsto njih protiv takvog poteza.

Takođe, 44 odsto učesnika istraživanja kaže da bi novi američki predsednik trebalo da poništi nuklearni sporazum sa Iranom.

Na pitanje o pograničnoj bezbednosti u njihovim zemljama i o abortusu, većina ispitanika deli Trampov čvrst stav.

Devedeset odsto ispitanika u arapskom svetu kažu da im ne smetaju dodatna pogranična ograničenja kada bi osetili da je bezbednost njihove zemlje ugrožena, dok 89 odsto njih smatra da abortus nikada nije prihvatljiv, izuzev u ekstremnim slučajevima kao što je silovanje ili situacije opasne po život, zaključuje francuska agencija.

Foto freeimages-Jurgen Arnold

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh