Gradovi

U Aušvicu preživeli odali počast žrtvama Holokausta

KRAKOV – Desetine Jevreja koji su preživeli Holokaust zapalili su danas sveće u Aušvicu, odajući poštu žrtvama, tačno na 71. godišnjicu od kada je sovjetska vojska oslobodila taj nacistički koncentracioni logor.

Na komemoraciji u nekadašnjem logoru smrti u južnoj Poljskoj, koja je tokom Drugog svetskog rata bila pod okupacijom nacističke Nemačke, nosili su ešarpe i šalove koji podsećaju na odeću sa prugama kakvu su silom nosili zarobljenici, prenosi AP.

Oni su položili vence i upalili sveće pored zida gde su mnogi zarobljenici pogubljeni.

Dan oslobođenja najvećeg nacističkog logora smrti ujedno je i Međunarodni dan sećanja na Holokaust.

U tom logoru nacisti su na najmonstruozniji način ubili više od milion ljudi, od kojih su 90 odsto bili Jevreji.

Ovogodišnje komemoracije se održavaju u trenutku kada novi talas antisemitizma baca senku na novu generaciju evropskih Jevreja, navodi američka agencija, dodajući da i porast antimuslimanskog raspoloženja u jeku migrantske krize raspiruje antisemitizam.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je da treba biti „dovoljno iskren i priznati da je više od 70 godina posle Holokausta antisemitizam i dalje živ u „civilizovanoj“ Evropskoj uniji“.

U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je danas da će planirani nacionalni memorijalni spomenik žrtvama Holokausta biti podignut pored zgrade parlamenta u centru Londona „kao stalna potvrda britanskih vrednosti“.

I u Berlinu se nemački parlament okupio u znak sećanja na žrtve Holokausta, a komemoracije su održane i širom Evrope, dok je u SAD predsednik Barak Obama obeležio ovaj dan odajući počast dvojici Amerikanaca i dvojici Poljaka zato što su rizikovali živote da bi zaštitili Jevreje tokom Holokausta.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh