Gradovi

U Beču centrala za borbu protiv krijumčara ljudi

BEČ – Na inicijativu Austrije u Beču je otvorena nova Centrala za borbu protiv krijumčara ljudi, preko koje će Europol i Interpol biti umreženi, prenose danas lokalni mediji.

Atentati u Parizu su pokazali da obaveštajne službe nisu u stanju da objedine podatke, a kako to može fnkcionisati sada pokazuje Europol sa novom ustanovom u Beču.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka otvorio je juče „Zajedničku kancelariju za borbu protiv mreža krijumčara ljudi“ (Joint Operational Office against Human Smuggling Networks (JOO)), a svečanosti prisustvovali su predstavnici Fronteksa i Europola, kao i funkcioneri 15 evropskih zemalja i Turske.

„Odgovor na organizovane bande krijumčara mora biti koordiniran širom Evrope“, istakao je Sobotka.

Šef Kriminalističke službe Austrije general Franc Lang ukazao je, na osnovu primera „Operacije Mahmud“, kako evropska saradnja može izgledati i biti uspešna.

U toj operaciji, prošle godine, je evropskim vlastima pošlo za rukom da uhapsi u više zemalja, istovremeno, 23 vodećih članova krijumčarske mafije, a šef, Makedonac, uhapšen je u Londonu.

„To uspeva samo ako smo u stanju da u čitavoj EU, tačno u istoj minuti, sprovedemo hapšenja i pretrese stanova“, naglasio je Lang.

Za to je, kako ističe, neophodno da se najpre rasvetli struktura krijumčarske organizacije, a to je zadatak 38 pripadnika bečke centrale.

U kancelariji ima mesta za 50 službenika, što znači da 12 preostala mesta „popunjavaju“ oficiri za vezu pogođenih zemalja, kada se operacija pokrene.

Ideja za otvaranjem centrale za borbu protiv krijumčara došla je iz Austrije, naglasio je Robert Crepinko iz Europola, dodajući da to ne znači da se radi o konkurentnoj ustanovi Europolu, već naprotiv, bečka ustanova biće „produžena ruka“ evropske policijske organizacije.

Ta ustanova od Europola dobija i dotaciju u visini od 300.000 evra.

Razlog što se Austrija posebno angažuje u ovoj oblasti je u njenom geopolitičkom položaju, pošto dve glavne evropske rute vode preko ove zemlje.

Pored toga Austriji je pošlo za rukom, preko „Salcburškog foruma“ da okupi sve ministre unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, što je omogućilo razmenu podataka sa zemljama koje još nisu članice EU.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh