• Gradovi

  U Beogradu obeležena 72. godišnjica Ujedinjenih nacija

  U Beogradu je danas obeležena 72. godišnjica postojanja Ujedinjenih nacija (UN), a predstavnici sveske organizacije u Srbiji odali su priznanje srpskoj vojsci i policiji na doprinosu očuvanja mira u svetu.

  Šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku rekla je na svečanosti održanoj u Studentskom kulturnom centru da UN pohvaljuje profesionalizam srpskih mirovnjaka, kao i napore Srbije da poveća broj žena u mirovnim misijama.

  „Srbija nastavlja da bude lider Zapadnog Balkana u smislu doprinosa vojske i policije mirovnim naporima UN“, kazala je Simona-Mirela Mikulesku.

  Danas se u svetu obeležava Dan UN a cilj ovogodišnjeg obeležavanja u Srbiji je da gradjani postanu deo globalne inicijative i da se uključe u sprovodjenje globalne UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine i 17 ciljeva održivog razvoja.

  Srbija se na to obavezala u septembru 2015. godine zajedno sa još 192 države članice.

  Dan Ujedinjenih nacija označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine.

  Ratifikacijom tog osnivačkog dokumenta od strane većine potpisnica, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti Kina, Francuska, Sovjetski Savez, Velika Britanija, i SAD, zvanično su nastale UN.

  Od 1948. godine, 24. oktobar se širom sveta obeležava kao Dan Ujedinjenih nacija.

  U početku, organizacija je bila poznata pod nazivom Organizacija Ujedinjenih nacija, ili OUN. Od 50-ih godina prošlog veka spominju se i kao Ujedinjene nacije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com