• Gradovi

  U BiH otvorena birališta na lokalnim izborima

  U Bosni i Hercegovini su jutros u sedam časova otvorena birališta na lokalnim izborima, na kojima građani biraju nove opštinske i gradske odbornike, kao i načelnike opština i gradonačelnike u 141 lokalnoj zajednici, uključujući distrikt Brčko.

  SARAJEVO/BANJALUKA – U Bosni i Hercegovini su jutros u sedam časova otvorena birališta na lokalnim izborima, na kojima građani biraju nove opštinske i gradske odbornike, kao i načelnike opština i gradonačelnike u 141 lokalnoj zajednici, uključujući distrikt Brčko.

  Izbora ponovno nema jedino u Mostaru, gde bošnjačke i hrvatske političke stranke godinama bez rezultata pokušavaju da se dogovore o usvajanju novog gradskog Statuta koji bi bio u skladu sa Ustavom.

  Pravo glasa u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, ima 3.263.906 birača, a na izborima učestvuje 451 subjekt.

  Izborna mesta su otvorena u 7, a biće zatvorena u 19 sati.

  Potpuna zabrana medijskog izveštavanja o bilo kakvoj izbornoj aktivnosti trajaće sve do zatvaranja birališta.

  Izbore će pratiti 70.000 posmatrača od kojih je 300 stranih.

  Na izborima će se birati ukupno 3.136 opštinskih većnika, 131 načelnik opštine i 10 gradonačelnika.

  Centralna izborna komisija BiH overila je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za opštinska veća, odnosno skupštine opština, ili gradska veća, odnosno skupštine grada, i Skupštinu Brčko distrikta BiH, te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

  Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Izbori 2016“ prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u Republici Srpskoj u predizbornoj kampanji i na dan lokalnih izbora.

  Predizborna kampanja počela je 2. septembra i trajala je zaključno sa petkom, klada je u ponoć nastupila izborna tišina.

  Za glasanje u BiH formirano je ukupno 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova.

  Redovnih biračkih mjesta je 5.205, u odsustvu 130 i lično 134.

  Po jedno biračko mjesto sutra će biti otvoreno i u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, te u Ambasadi BiH u Beogradu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com