• Društvo

  У Бору одржана едукација „Безбедност и здравље на раду“

   

   

   

   

  У Бору је, у уторак 24. септембра 2019. године, одржан стручни скуп „Безбедност и здравље на раду“, у организацији информативног интернет портала НовостиДана.рс из Ниша.

  Одржавање скупа је суфинансирањем омогућио Град Бор.

  Стручни скуп је спроведен као едукација новинара и других радника у средствима јавног информисања о основним појмовима из области безбедности и здравља на раду, врло присутним у новинским текстовима, радио и телевизијским емисијама, као и у информативним садржајима на интернету.

  На скупу је учествовао, у својству предавача, Новица Петковић, дипломирани инжењер заштите на раду у пензији, с богатим радним искуством у пословима заштите на раду у „Застави“ у Крагујевцу, бивши директор предузећа Еи „Заштита“ у Нишу, бивши инспектор рада у Белој Паланци и руководилац Инспекције рада за Топлички управни округ у Прокупљу.

  Стручни скуп је одржан у просторијама Хотела „Албо“ у Бору, граду у коме се налази велики рудник и металуршко-хемијски индустријски комплекс.

  Протекле 2018. године, у Србији је погинуло 53 радника, највише од 2006. године, а број повреда на раду је неупоредиво већи.

  Влада Србије је прогласила 2019. годину годином безбедности и здравља на раду како би се скренула посебна пажња јавности на важност ове области имајући у виду да је питање безбедности и здравља на раду од општег друштвеног значаја и у заједничком је интересу за све запослене и послодавце.

  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је тим поводом, како би се број повреда на раду смањио, припремило План активности којима ће се између осталог посебна пажња усмерити на доследну примену мера безбедности и здравља на раду, поштовање прописаних процедура, подизање свести послодаваца и запослених о важности примене мера .

  Радници Србије су највећи ресурс зато заслужују највећи ниво безбедности и здравља на раду.

  Анализом извештавања медија о овој теми дошли смо до прецизних података да није довољно заступљена и да се о заштити на раду извештава површно и уз бројне терминолошке непрецизности.

  И поред наведеног, одзив колега из Бора и Источне Србије стручном скупу је био скроман.

  Бор, 25. септембар 2019. године

  Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирао је Град Бор.

  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com