Gradovi

U Briselu protesti protiv uvoza jeftinog kineskog čelika

BRISEL – Više hiljada radnika čeličana iz čitave Evropske unije okupilo se danas na protestu u Briselu, zahtevajući da zvaničnici EU učine više kako bi zaustavili uvoz jefinog kineskog čelika.

Belgijska policija je saopštila da je oko 5.200 predstavnika evropske posrnule industrije čelika okružilo sedište Evropske komisije u Briselu i zatražilo da Kini ne bude dodeljen status tržište ekonomije, koji bi otežao uvođenje mera protiv uvoza jeftinih kineskih proizvoda od čelika, prenela je agencija AFP.

Evropska čelična industrija optužuje Kinu za nezakonite izvozne povlastice i prodaju proizvoda ispod njihove proizvodne cene, što doprinosi krizi u evropskom sektoru čelika.

Kina je 2001. postala članica Svetske trgovinske organizacije (STO) kao privreda u razvoju kojom uglavnom upravlja država, ali joj je obećana revizija u roku od 15 godina, kad bi joj možda bio dodeljen status kojim bi se izjednačila sa svojim glavnim trgovinskim partnerima.

Budući da Kina nema status tržišne ekonomije, 162 članice STO mnogo lakše mogu uvesti anti-dampinške poreze za uvoz jefrinih kineskih proizvoda.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh