• Gradovi

  U Budžetu više para za poljoprivredu nego ove godine

  Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2017. iznosiće 43, 778 milijardi dinara, što je u odnosu na ovogodišnji povećanje od 8, 11 odsto, odnosno za 3, 284 milijarde dinara, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  BEOGRAD – Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2017. iznosiće 43, 778 milijardi dinara, što je u odnosu na ovogodišnji povećanje od 8, 11 odsto, odnosno za 3, 284 milijarde dinara, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je za subvencije u poljoprivredi opredeljeno 3, 284 milijardi, a najveće povećanje budžeta za narednu godinu je u delu podrške investicijama u iznosu od 2, 2 milijarde, što je četiri puta više nego ove godine, kada je bilo predviđeno oko 520 miliona.

  Budžet Uprave za agrarna plaćanja povećan je za 2, 522 milijradi dinara, naveo je ministar.

  Za start apove su planirana tri izvora finansiranja- iz nacionalnog budzeta biće obezbeđeno 100 miliona dinara i iz Fonda za razvoj više od 120 miliona dinara, a treći je kroz projekat mininstarstva i EBRD.

  Budžetom ,kako je kazao ministar u cilju podsticaja stočnog fonda predviđen je iznos od 5.000 dinara po grlu za krave za proizvodnju teladi jer one do sada nisu bile u sistemu podsticaja.

  Za kvalitetne priplodne krmače i nerastove uvećani su podsticaji po grlu sa 7.000 na 10.000, dok premije za mleko ostaju sedam dinara po litru,najavljujući da će podsticaji za mleko biti veći kada se uspostavi trend plaćanja po kvalitetu.

  Takođe je predviđena i veća podršrka pčelarstvu, kroz podsticaje po košnici sa dosadašnjih 600 na 720 dinara, rekao je Nedimovići.

  Naveo je da su predviđeni povraćaji u iznosu do 50 odsto za nabavku novih specijalizovanih traktora za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, kao i 50 odsto za hladnjače i isto toliko i za objekte za preradu.

  „Planiranmo da podržimo prerađivačke kapacitete u sektoru mleka, mesa,voća i povrća,dabi taj sektor učinili konkurentnijim , a naročito kroz posebne zakone koji se tiču bezbednosti hrane da uvedemo standarde za male proizvođače“,rekao je Nedimović.

  Prema njegovim rečima, predviđeni su i posebni podsticaji za nabavku opreme i novih priključnih mašina za biljnu i stočarsku proizvodnju od 40 do 50 odsto.

  „Ovaj budžet ima razvojni i investicioni karakter. On je mera naše opredeljenosti da menjamo stanje u poljoprivredi. Budžetom za 2017, smo prekinuli trend smanjenja sredstava za poljoprivredukoji smo imali u prethodna dva budžeta. Želimo da stvorimopovoljnu klimukako bi proizvođači u 2017. mogli da konkurišu za IPARD sredstva“,kazao je on.

  Nedimović je dodao da je planirano da se naredne godine implementira i 450 miliona dinara u različite razvojne projekte koje se tiču loklanih samouprava, kao i zbrinjavanje industrijskog otpada i aktivnosti oko prečišćavanja voda.

  „Prvi put biće merena kontrola kvaliteta vazduha i radiće se monitoring na celoj teritoriji zemlje“,naveo je Ministar poljoprivrede i zaštite životnere sredine.

  On je potsetio i da će u narednim danima biti isplaćeno 1,2 milijardi dinara i 5.440 gazdinstava će dobiti podršku za investicije koje su imali u opremu,mehanizacuiju i skladišne kapacitete.

  Najavio je i da bi sutra trebalo biti usvojena izmena zakona o poljoprivredi i rulalnom razvoju kako bi Srbija ispunila još jedan od uslova koji su joj u eksternoj reviziji Evropske komisije dati.

  Prema rečima Nedimovića,trenutno je prihod po poljoprivrednom gazdinstvu 5.990 evra na osnovu statistika EU,a ideja je da se u naredne tri godine povećaju finansijski kapacitet za 30 odsto, a da bi se to postiglo do 2018.mora puno da se radi.

  Budimović je zaključio da je budžet za poljoprivredu zanarednu godinu 4,78 odsto u odnosu na poreske prihode koji su utvrđeni zakonomo buddžetu.

  Preview

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BOZOVIC, RADOSEVIC, RAJIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Slide

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  BRANISLAV NEDIMOVIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com