• Novosti online

  U Donjoj Gradini obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

  Polaganjem venaca na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradinakod Kozarske Dubice danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

  Komemoracija je počela služenjem parastosa za sve jasenovačke žrtve, a potom su vence na grobnom polju „Topola“ položili najviši zvaničnici Republike Srpske, predvodjeni predsednikom RS Miloradom Dodikom.

  Venac je položio i izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, a u ime institucija Srbije venac je položila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je ocenila da su ljudi u Jasenovcu i drugim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istrebljivani „sistematski, smišljeno i organizovano“.

  „U ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata kako se zločin više nikada ne bi ponovio“, kazala je Maja Gojković.

  Ona je dodala da se strahota tih zločina ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu čiji je krajnji cilj, kako je navela, bio zatiranje Srba, Jevreja i Roma, saopštila je Skupština Srbije.

  Vence na grobnom polju „Topola“ položile su i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz RS, te Roma iz Srbije i RS.

  Počast žrtvama logora u Jasenovcu odali su i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a.

  Obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini prisustvuju ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini RS, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić, potomci logoraša i brojni gradjani.

  Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

  Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com