Novosti online

У ДС-у финансијери боље котирани од функционера

Прихватам одлуку странке, као што сам то чинио свих 19 година у њој, нема никакве љутње, рекао је јуче Драган Шутановац за „Политику” поводом писања неких медија да је љут што је 28. на изборној листи. Слично је реаговао и Владимир Павићевић (Нова странка), који је за наш лист рекао да је распоред кандидата из његове странке он предложио, а уверен је да му 35. место обезбеђује улазак у парламент, јер, каже, нема дилему да ће коалициона листа ДС-а освојити и више од 35 мандата. Међутим, има и оних као што је Јован Марковић, који су јавно изразили свој бес.

Кад се прави коалициона листа, а сва истраживања кажу да на изборима нећете освојити више од 6-7 одсто, није нимало лако саставити листу, па је неминовно да буде оних који су љути. У врху листе нашли су се највиши функционери ДС-а, као и неки који, незванично се прича, помажу у финансирању странке.

Јешић: Верујемо у резултат, емотивне реакције су нормалне
Потпредседник ДС-а Горан Јешић за „Политику” је овако прокоментарисао реакцију Јована Марковића: „Ми верујемо да ће ДС направити много бољи резултат него пре две године. Емотивне реакције су нормалне, али доносити одлуке ношени само емоцијама, у политици није баш паметно. Јован Марковић је био сјајан градоначелник и одлучан посланик. Мени је искрено жао.”

Будући да је коалиција око ДС-а на прошлим изборима освојила 19 мандата, а да јој се, према истраживању јавног мњења, предвиђа да ће освојити око 6-7 одсто гласова (20–25 мандата), у ДС-у су пажљиво вагали кога ће где ставити да им се, како су нам незванично рекли, не би догодило да доделе мандат некоме ко ће га, чим уђе у парламент, „однети” неком другом или дође на идеју да отцепи део ДС-а и направи неки свој клуб. У прошлом сазиву изненађење им је приредио Милан Петрић, који је био 14. на листи, али је касније, кад је Ненад Поповић основао Српску народну странку, прешао у њу, „одневши” и мандат који је добио од ДС-а.

Демократама се десило и да им потпредседник странке и шеф посланичког клуба Борислав Стефановић, који је био 10. на изборној листи, напусти странку и са собом одведе још једног посланика – Ивана Јовановића. То је разлог што су сада, кажу, три пута мерили пре него што су утврђивали листу.

Демократска странка на предстојеће изборе излази у коалицији са Новом странком, Демократским савезом Хрвата у Војводини, Заједно за Србију, Заједно за Шумадију и Покретом „Живим за Крајину”, а то значи да лидери свих ових странака морају да добију сигурна места на листи. Тако су се у првих 20 на листи нашли лидери странака: Бојан Пајтић (ДС), Верољуб Стевановић (ЗЗШ), Зоран Живковић (Нова странка), Душан Петровић (Заједно за Србију), Томислав Жигманов (Демократски савез Хрвата у Војводини), а места није било за Бошка Ничића (Покрет „Живим за Крајину”). Ничић је смештен на 23. место.

Драган Шутановац, који је у медијима поменут као најљући и чију је наводну преписку на „Твитеру” у којој не бира речи за Бојана Пајтића, за „Политику” је рекао: „Председништво странке је утврдило листу, а ја сам је видео кад је објављена. Очекујем да ДС освоји више од 35 мандата и немам никакав коментар.” Што се тиче писања таблоида, Шутановац нам је кратко рекао да на то нема коментар. Он је, међутим, на свом твитер-налогу јуче објавио: „Да немате дилему, сви можете да направите фејк комуникацију с ким год. Болесно.” Шутановац је написао и линк на коме се може направити лажна (фејк) комуникација.

Медији су са чуђењем објавили и како је невероватно то што је Владимир Павићевић (Нова странка) тек на 35. месту, наводећи да „најактивнији посланик неће ући у парламент”. Павићевић за „Политику” каже да је он лично учествовао у разговорима са ДС-ом и да је Председништво Нове странке прихватило његов предлог о редоследу три прва кандидата Нове странке. Он објашњава: „Ако поштујемо неки ред, онда председник странке Зоран Живковић треба да буде први, а предложио сам да наш други кандидат буде професорка Весна Ракић Водинелић (27), а ја да будем трећи. Мислим да професорка, коју смо убедили да то прихвати, може много да допринесе квалитету расправа у парламенту.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh