Gradovi

U Dubrovniku počelo snimanje „Ratova zvezda“

DUBROVNIK – Na Stradunu, srcu Dubrovnika, počelo je snimanje osme epizode Ratova zvezda, a, kako je bilo najavljeno, jedna od najpoznatijih ulica u potpunosti je zatvorena kako bi se do 22 sata za snimanje pripremio set.

Tek tada su se upalile kamere, a Stradunom su od Vrata od Pila pa do Kneževa dvora umesto Dubrovčana i turista do jutra “šetali” neobični likovi iz udaljenih galaksija koji su se u Dubrovniku po svemu sudeći okupili kako bi gledali trku poput one na pustinjskoj planeti Tatooine u petoj epizodi “Ratova zvijezda.

Za Dubrovčane, koji se u sledećih sedam dana nadaju da će biti komšije samom Skajvokeru, a možda i Dartu Vejderu, propisane su alternativne rute kojima će stići do svojih domova.

No svi oni, pa čak i ako im prozori gledaju na sam set, scene snimljene u njihovom gradu videće kad i ostatak sveta. Na premijeri verovatno novog megahita, filma “Star Wars – Epizode 8”.

Uoči početka snimanja scena “Ratova zvijezda” Dubrovnik je preplavio internet. Njegovo ime se ovih dana pominje gotovo češće od imena američkog republikanskog kandidata Donalda Trampa, piše Jutarnji.hr.

List piše i da će građani dobiti po 200 evra za svaki prozor koji gleda na Stradun. Jedini bioskop unutar zidina, Kino Sloboda smešteno u Luži, za 15 dana inkasiraće devet hiljada evra, a gradski Sanitat u mesec dana zaradiće 15 hiljada evra za 11 iznajmljenih parking-mesta uz same zidine.

Ipak, “posledice” “Ratova zvezda” Dubrovnik će osećati još godinama. Kao što ih “osećaju” Tunis, kineski nacionalni park Zhangjiajie, gde je sniman “Avatar”, ili Poterov „Alnwick Castle“ koji je 2014. samo od filmskog turizma zaradio 4,3 miliona funti, piše ovaj zagrebački dnevnik.

Foto Tanjug/Video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh