Gradovi

U dva hotela investiran novac sumnjivog porekla?

PODGORICA – Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić naredio istragu zbog sumnji da je prilikom privatizacije dva crnogorska hotela investiran novac sumnjivog porekla i to upravo posredstvom firmi sa Paname, objavio je pogorički porgal CdM.

Katnić je, kako se navodi, ovaj nalog dao pre izbijanja svetskog poreskog skandala „Panama Papers” a reč je o privatizaciji hotela Avala i Bjanka. Ukoliko se dokaže da je reč o pranju novca, mogao bi se ponoviti scenario kao u prethodnim budvanskim aferama, da gazdovanje hotelima ponovo preuzme država.

„Predmet se nalazi u fazi izviđaja. U toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja, podataka i dokumentacije, radi ocene o postojanju bitnih elemenata bića krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva”, stoji u odgovoru ovog tužilaštva.

Dnevne novine imale su uvid u dokumentaciju o tokovima novca, koji je, prema sumnjama koje se proveravaju, „opran” preko švajcarskih banaka i to u višemilionskim iznosima, pre nego što je „legao” na račun „Beppler & Jacobson Montenegro” u jednoj od crnogorskih komercijalnih banaka.

Kuriozitet cele priče je da je, prema izvodima registra privrednih subjekata u Panami, kao vlasnica jedne od spornih firmi, preko koje su vršeni trasferi novca za kupovinu hotela, bila Svetlana Lazurenko, supruga biznismena Igora Lazurenka, koji pred Arbitražnim sudom u Londonu nije dokazao poreklo uložene imovine.

Zadatak tužilaštva u ovoj složenoj istrazi je da dokaže kojom finansijskom rutom je do Crne Gore stigao novac, za koji se spekuliše da je „izvučen” iz naftne kompanije „TNK Britiš petroleum”, u kojoj je Lazurenko bio šef za logistiku, ali je, prema pisanju vodećih ekonomskih medija, oteran zbog prevara.

Prema dokazima do kojih su došle DN, najveći deo novca u jeku privatizacije na račun „Beppler & Jacobsona Montenegro” pristigao je sa računa majke firme „Beppler & Jacobson LTD”, ali i panamske firme „Luburia Invest” i to u vidu kreditne pomoći.

Uplate su vršene preko švajcarskih računa dvije banke UBS AG i Clariden Leu. Preko računa UBS banke „Luburia” je uplatila 1,6 miliona evra „Beppler & Jacobsonu LTD” 22. oktobra 2003. godine. Istog dana 1,56 miliona evra prebačeno je na račun Privrednog suda u Podgorici, na osnovu ugovora o kupovini hotela Bjanka u Kolašinu.

Preko istih računa, i u istu svrhu, a u ime druge sumnjive firme „Trokley”, kako bi se zametnuo trag o porijeklu novca, 20. janura 2004. godine „Luburia Invest” uplaćuje novih 1,6 miliona i to na račun Hipotekarne banke. Osnov uplate je, takođe, kredit za kupovinu hotela. Ista firma, čije je sjedište na Panami, i 13. februara iste godine uplatila je 1,6 miliona eura, a u međuvremenu i još nekoliko manjih transfera od nekoliko desetina hiljada evra.

Prema izvodima „Beppler & Jacobsona LTD” iz Clariden Leu banke, „Luburia Invest” je 23. marta 2009. godine na račun BJ LTD. uplatila 150.000 evra, koje su istog dana prosleđene na račun JB Montenegro. Istom bankarskom rutom i 25. marta izvršen je promet od 200.000 evra, a 29. aprila još milion evra.

Dnevne novine su ranije pisale da je sumnjiva privatizacija izašla na videlo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije „Beppler & Jacobson“ Zorana Coća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je rešen arbitražom pred sudom u Londonu. Tokom gotovo dvogodišnjeg sudskog procesa dokazano je da se nije moglo utvrditi poreklo dela novca kojim su kupljena dva crnogorska hotela.

AP Photo/Arnulfo Franco

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh