Gradovi

U Francuskoj novi zakon u borbi protiv korupcije

PARIZ – Francuska je danas usvojila novi antikorupcijski zakon koji će po prvi put omogućiti kompanijama da sa sudijama postignu sporazume u borbi protiv međunarodne korupcije.

Ovaj zakon je usvojio Donji dom francuskog parlamenta, a nakon što su međunarodne organizacije kritikovale Francusku da nikada nije osudila nijednu francusku firmu za podmićivanje u inostranstvu, preneo je Rojters i navodi da novi zakon ima cilj da ubrza duge pravne procedure.

Zakon propisuje i da maksimalna novčana kazna za kompaniju iznosi do 30 odsto godišnjeg obrta kompanije.

Prvobitnu verziju zakona kritikovao je Vrhovni sud Francuske, koji je bio zabrinut da će taj zakon dovesti do isključivanja javnosti iz čitavog procesa.

Zbog toga je u konačnu verziju zakona uvedena i odredba koja propisuje da sudija mora da proveri legalnost sporazuma na javnom slušanju.

„Siguran sam da će sudije primenjivati ovu odredbu i da će naša država konačno moći da se uspešno izbori sa međunarodnom korupcijom“, rekao je francuski ministar finansija Mišel Sapen.

Francuske firme, uključujući „Alstom“ i „Total“ bile su kažnjene za slučajeve korupcije u SAD.

Prema poslednjem Međunarodnom indeksu transparentnosti, Francuska je na 23. mestu po korupciji, posle Nemačke, Velike Britanije i SAD.

AP Photo/Emilio Morenatti

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh