• Novosti online

  U Francuskoj sve spremno za nacionalni praznik – Dan pada Bastilje

  U Francuskoj je sve spremno za obeležavanje nacionalnog praznika, Dan pada Bastilje koji će ove godine biti u znaku evropskog jedinstva.

  Na vojnoj paradi koja počinje u 10.00 učestvovaće 4.300 vojnika, 196 vozila, 69 aviona i 39 helikoptera, kao i 237 konja. Parada se tradicionalno održava u aveniji Jelisejskih polja od istorijskog spomenika Trijumafalne kapije do trga Konkord, preneli su francuski mediji.

  Na paradi će biti i dva strana aviona, nemački i španski, kao i dva britanska helikoptera Činuk (Chinook).

  Francuski predsednik Emanuel Makron će ugostiti više evropskih lidera, medju kojima će biti nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

  Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja „zajedničke strateške kulture“ biće predstavljene na paradi Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

  Nakon parade, Makron će ručati s predsednicima Finske, Portugala i Estonije. Biće prisutni i nemačka kancelarka, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen. Veliku Britaniju će predstavljati potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

  U mnogim gradovima danas su predvidjeni vatrometi ali sa pojačanim merama bezbednosti jer se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

  Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i gradjanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com