• Gradovi

  U Galeriji SANU otvorena izložba „Ilija Dimić“

  BEOGRAD – U punoj Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti večeras je ovorena izložba slika i konstrukcija „Ilija Dimić“, koju je priredio akademik Dušan Otašević.

  Izložbu, na kojoj je predstavljeno 37 naslova (više predmeta), otvorili su predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić i istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri.

  Obraćajući se prisutnima, Kostić je rekao da bi „malo ko mogao tako precizno da rekostruiše“ likove Ilije Dimića i Angeline D. i dodao da ga je sam umetnik zamolio da otvori postavku, kako bi, valjda svojim autoritetom predsednika SANU dao autentičnost čitavoj izmaštanoj priči.

  Podsetivši na „prvu izložbu Ilije Dimića“ 1990, u nekadašnjoj galeriji „Sebastijan“, Denegri je istakao da je suština Otaševićevog predstavljenog opusa da se „na primeru jedne izmišljene ličnosti postave složena umetnička pitanja“, kao što je odnos konstrukcije i dekonstrukcije ili odnos interpretacije i reinterpretacije.

  Izložba se priređuje povodom tri značajna jubileja: 25 godina od izložbe „Ilija Dimić“ u galeriji „Sabastijan“, 50 godina umetničkog rada akademika Otaševića i 75 godina njegovog života.

  U Galeriji SANU do 13. marta posetioci će moći da vide dela sa prethodne izložbe u galeriji „Sabastijan“, ali i petnaestak novih radova, kao i „rekonstruisanu sobu Ilije Dimića“, iz koje se sa radija čuju revolucionarne pesme iz Španskog građanskog rata. Sve je dopunjeno animacijom Filipa Čekića.

  Kako je Otašević više puta objasnio, pošto nije uspeo da pronađe svog duhovnog oca, odlučio je početkom devedesetih godina da ga izmisli i kreira lik Ilije Dimića, uspešnog avangardnog umetnika, koji se oslanja na ruski konstruktivizam i bauhaus, pilota koji je poginuo u Španskom građanskom ratu.

  Pristupnu izložbu akademika Dušana Otaševića priređuje SANU u saradnji sa Fondacijom „Kolekcija Trajković“, koja čuva najveći broj Otaševićevih dela.

  U čast Otaševićeva tri jubileja Fondacija je objavila veliku monografiju posvećenu tom umetniku, koja će biti predstavljena u januaru.

  Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva, ilustracija

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com