• Novosti online

  U Gdanjsku ponovo dignut srušeni spomenik svešteniku osumnjičenom za pedofiliju

  U Gdanjsku je jutros, bez dozvole gradskih vlasti, ponovo postavljen kontroverzni spomenik pokojnom legendarnom kapelanu sindikata Solidarnost, katoličkom velikodostojniku Henriku Jankovskom, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka i devojčica.

  Spomenik Jankovskom su u znak protesta protiv pedofila u mantijama u noći izmedju srede i četvrtka srušila trojica Poljaka.“Uz učešće nekoliko desetina radnika iz brodogradilišta u Gdanjsku spomenik je vraćen na postolje. Sada čistimo i uklanjamo napise sa postolja. Nemamo odobrenje gradskih vlasti ali sindikati Solidarnost preuzimaju odgovornost za to“, kazao je danas televiziji Polsat potpredsednik Solidarnosti iz vladajuće stranke Pravo i Pravda, regionalni odbornik Karol Gužikijevič.

  Zamenik gradonačelnika Gdanjska Pjotr Boravski upozorio je danas na Tviteru da je ponovno postavljanje spomenika nelegalno i zamerio policiji što to nije sprečila, već je samo legitimisala prisutne koji su došli da vrate spomenik na postolje i očiste natpis ispisan crvenom farbom „Pedofil“.

  Spomenik Henriku Jankovskom ispred crkve svete Brigite u Gdanjsku izaziva kontroverze i žestoke sporove u toj poljskoj luci na Baltiku otkako je liberalni dnevnik Gazeta viborča prošle godine objavio članak „Tajna svete Brigite. Zašto je Poljska katolička crkva godinama dozvoljavala svešteniku Jankovskom da napastuje decu?“ sa vrlo ozbiljnim optužbama da je ugledni sveštenik seksualno zlostavljao decu, dečake i devojčice.

  Spor se zaoštrio uoči sadašnjeg zasedanja u Vatikanu gde su velikodstojnici katoličke crkve na inicijativu pape Franje većali o problemu pedofilije medju katoličkim sveštenicima i velikodostojnicima a ove sedmice je na audiciji papa primio i predstavnike poljskih žrtava pedofilnih sveštenika iz fondacije Ne plašite se.

  Inicijatorka poljske mape sveštenika pedofila, poslanica opozicije Joanna Šojring Vjelgus, predala je papi Franji tom prilikom imena 24 velikodostojnika, medju njima su i neka vrlo ugledna, koji su u Poljskoj pomagali da se pedofili u mantijama zaštite i sklone, a afere sa seksualnim zlostavljanjem dece zataškaju.

  Trojica gradjanskih aktivista iz Varšave u noći na četvrtak oborili su spomenik, pažljivo, na automobilske gume da ga ne oštete, a oborenu statuu sveštenika osumnjičenog za pedofiliju prekrili su dečjim gaćicama i odećom ministranta kao simbol patnje dece žrtava poljskih pedofila u mantijama.

  „Postavili smo gume da se ne razbije, jer je naš cilj bio da razbijemo lažni i odvratni mit o Henriku Jankovskom, a ne sam spomenik“, kazali su aktivisti portalu oko.press i postavili na njemu snimak obaranja spomenika.

  Policija ih je uhapsila i saslušala i za vandalizam im preti do pet godina zatvora, a narednih dana postolje spomenika osvanulo je išarano crvenom fabrom i natpisima „Budi sa žrtvama“, „Zlo“ i „Pedofil“, a policija još uvek traga za počiniocima.

  U petak aktivisti Solidarnosti nisu uspeli da ponovo postave spomenik jer su oko njega demonstrirale i pristalice i protivnici spomenika kontroverznom svešteniku.

  „Papa se izvinjava, a Solidarnost diže spomenik svešteniku pedofilu“, „Verujmo žrtvama“, transparenti su koje su doneli protivnici spomenika, a na postolje je postavljena i plišana ovca kao simbol slepe vere Poljaka u crkvu, čak i kada zataškava skandale.

  Sa njima se nadvikivala grupa pristalica Jankovskog optužujući demonstrante za to da su bojovnici Sorosa, tražeći da prestanu sa antipoljskim provokacijama i uvredama da su nemoralni.

  Pošto se ne očekuje da će protesti prestati, potpredsednik Solidarnosti Gužikijevič rekao je jutros da će spomenik čuvati dobrovoljna straža sindikata.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com