• Gradovi

  U Goraždu 1.maj obeležen logorskom vatrom kod spomenika Titu

  GORAŽDE – Goraždani, odnosno stanovnici naselja Mravinjac, obeležii su Međunarodni praznik rada, 1. maj, uz logorsku vatru kraj spomen obeležja Josipu Brozu Titu.

  Uz ovaj spomenik podignut u znak sećanja na Josipa Broza Tita, goraždani su želeli da pošalju poruke povodom Praznika rada, simbola radničkog pokreta. Druženje i razgovor, ali i pesma potrajali su duboko u noć što i jeste vrednost ovakvih susreta.

  Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde organizatori su ovog događaja a uz paljenje logorske vatre neizostavno se šalju poruke o značaju antifašizma, humanizma i solidarnosti.

  Spomen obilježje Tito je poznato i izvan Goražda.

  Tokom cele godine a posebno u letnim mesecima veliki broj onih koji su na proputovanju svrate kako bi posetili spomenik i fotografisali ovo jedinstveno mesto.

  U tuzli su organizovani mirni protesti gde se okupila grupa od oko 100 obespravljenih radnika, penzionera, aktivista i građana, predvođena članovima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, simbolično na 1. maj – dan kada je pre dva stoleća 40 hiljada ljudi štrajkovalo zbog veoma teških uslova za rad.

  Predsednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić kaže da ih loš odziv građana neće obeshrabriti na putu borbe za radnička prava.

  „Mi smo sa naše strane učinili sve kako bi što više građana došlo. Međutim, naši građani su postali inertni, misle da ne mogu ništa promeniti, ali mi smo uvereni u suprotno. Uvereni smo da udruženim snagama možemo sve. Moram reći da je ovo najgora Vlada TK u historiji ovog kantona.

  Bego Gutić je zlo za TK i neko ga mora zaustaviti u ovim njegovim nakanama. On je dosad četiri firme sahranio, a one su mogle raditi“, tvrdi Kopić.

  Bivši radnik Polihema iz Tuzle Enes Jaganjac ogorčen je lošim odzivom učesnika na današnjem skupu.

  „Radnicima i penzionerima je izgleda dobro. Kako je krenulo, penzioneri još malo pa neće imati ni ono malo penzije što dobiju. Samo ne znam ko će njih onda da podržava“, dodaje Jaganjac.

  Mustafa Mešić iz Tuzle jedan je od penzionera koji je došao na plato ispred zgrade Sodaso, inače bivšeg sjedišta Vlade TK, a koja je spaljena u februarskim demonstracijama 2014.

  Kako kaže, u svojih osam decenija života gore stanje nije zapamtio.

  „Ovako nikada nije bilo. Ovo stanje je nepodnošljivo, prije svega za radničku klasu. Omladina nema svetle budućnosti, a puno njih toga nije ni svesno. Oni moraju izaći i boriti se za svoju budućnost“, kaže Mešić.

  Iako je prvobitno bilo planirano da se učesnici protesta mirnom šetnjom upute prema trenutnom sedištu Vlade TK koje su od jutarnjih sati osiguravale jake policijske snage, zbog malog odziva građana do toga nije došlo.

  Za razliku od prošle godine kada su pred zgradom Kantonalne vlade ostavili pečeno janje i 13 hlebova premijeru i ministrima, članovi Sindikata solidarnosti ovaj put su to odlučili podijeliti sa grupom koja je bila okupljena pred spaljenom zgradom Sodaso.

  Foto Tanjug/video, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com