Gradovi

U Hrvatskoj izašla treća Simićeva knjiga o Titu

ZAGREB – U Zagrebu je u izdanju izdavačke kuće „Despot infinitus“ objavljena knjiga beogradskog novinara i publiciste Pere Simića „Broz protiv Tita – Kako je doista počeo raspad Jugoslavije“.

Ovo je treća knjiga Pera Simića koja je štampana u Hrvatskoj.

Prethodno su štampane Titova biografija i dokumentarna knjiga „Tito strogo povjerljivo“.

„Broz protiv Tita – Kako je doista počeo raspad Jugoslavije“ govori o poslednjih desetak godina Titove vladavine, kada je prema višegodišnjem istraživanju, započelo „federiranju federacije“ i „raspad Jugoslavije“, kaže autor u razgovoru za Tanjug.

„Bilo je to vreme kada Tito, uplašen tek započetom demokratizacijom jugoslovenskog društva i njegove partije, više nije mogao da se nosi sa melanholičnim zovom ideologije njegove mladosti. Sa modelom sovjetske boljševičke partije, koja ga je kao vodećeg pristalicu sovjetskog diktatura Josifa Visarionoviča Staljina u Jugoslaviji 1940. i dovela na čelo Jugoslavije“ istakao je autor.

Oktobra 1972. je prelomio: „Naša Partija je izgubila mnogo na prestižu poslije Šestog kongresa Komunističke partije Jugoslavije, 1952.“, kada je, inače, suštinski započeo proces destaljinizacije KPJ i Jugoslavije.

„Sa demokratijom smo išli u preveliku širinu“, rekao je Tito i dodao:

„Vraćamo se nazad, tamo gđe smo griješili, gđe smo pustili da se ode predaleko“.

„Tako se Tito, u poslednjih osam godina svoje vladavine odrekao ne samo demokratizacije, već i titoizma, koji ga je, posle raskida sa Staljinom, učinio svetski poznatim političarem“, ocenio je Simić.

Prema njegovim rečima „umesto konkurencije znanja i sposobnosti, Tito i njegov vodeći saradnik Edvard Kardelj, uveli su moralno-političku podobnost, suspendovali tek započeti proces stvaranja tržišne privrede i jedinstvenog jugoslovenskog tržišta. Jugoslavija je ustavno-pravno demontirana, a njene republike su postale suverene države“.

„Ceh je brzo stigao. Za četiri godine akumulacija jugoslovenske privreda je prepolovljena, sa 40 pala na 22,2 odsto, a u poslednjoj godini Titove vladavine stepen ekonomske zavisnosti Jugoslavije od Sovjetskog Saveza i njegovih istočnoevropskih satelita, iznosio je kao pre njegovog raskida sa Staljinom, 1948/49 godine!“, rekao je Simić.

Za razliku od vodećih zapadnih listova i posmatrača, nastavio je Simić, jugoslovenska, a kasnije i istoriografije svih bivših jugoslovenskih republika izbegavale su da činjenično istražuju ovaj ključni period Titove predsedničke karijere.

Simićeva knjiga govori upravo o tome kako je došlo do tog istorijskog prevrata.

Srpsko izdanje ove zanimljive knjige 2014. objavila je beogradska „Laguna“.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh