Gradovi

U Idomeniju nema dovoljno hrane za hiljade izbeglica

IDOMENI – U centru za prihvat izbeglica u grckom pograničnom mestu Idomeniju gotovo 15.000 izbeglica čeka ulazak u Makedoniju, koja je od juče ujutro u potpunosti zatvorila svoju južnu granicu, saopštili su predstavnici UNHCR-a na terenu, a prenela turska agencija Anadolija.

Ova agencija je navela da je koordinator UNHCR-a u Idomeniju Babar Balok rekao je da je situacija s izbeglicama u grčkom selu svakim danom sve gora.

Kako je kazao, broj od skoro 5.000 dece koja borave u kampu dodatno pogoršava situaciju, s obzirom da se prihvatni centar već danima suočava s velikom humanitarnom krizom.

„Makedonska granica je zatvorena i od tada nijedna izbeglica nije ušla u Makedoniju. Nemamo informacija do kada ce granica biti zatvorena. Mnoge izbeglice ne znaju da je granica zatvorena i nastavljaju da pristižu u nadi da će svoj put nastaviti dalje“, izjavio je Balok.

On je pozdravio jucerašnju odluku EU da finansijski pomogne Turskoj, kako bi se zaustavio priliv izbeglica u Evropu, ali je napomenuo kako je na samitu u Briselu više trebalo razgovarati o njihovom premeštanju. Broj onih koji svakodnevno pristižu mnogo je veći od predviđenog broja koji su planirale da prihvate zemlje EU.

Koordinatorka UNHCR-a na južnoj granici Makedonije Barbara Klozi potvrdila je kako je juče ujutru poslednji voz sa 437 izbeglica krenuo za Tabanovce, na severnoj granici sa Srbijom. Istakla je kako se i situacija u Tabanovcima pogoršava jer prihvatni kamp u tom mestu nema kapaciteta da primi više od 1.000 izbeglica koje cekaju da uđu u Srbiju.

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti da zadovolje ni osnovne potrebe izbeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na „ničijoj zemli“, a koji ne nameravaju da vraćaju nazad.

Za izbeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka prethodnih dana je takođe smanjen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

AP Photo/Visar Kryeziu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh