Novosti online

У Идоменију протест избеглица

ИДОМЕНИ – Са грчке стране границе ка Македонији, у кампу Идомени, протестују избеглице са Блиског истока незадовољне одлуком о затварању границ у државама балканске руте, објавио је портал Телеграф.мк.

Са немачким заставама у рукама избеглице траже да Македонија отвори границу узвикујући: „Молимо вас помозите нам” и „И ми смо људи”.

У центру за прихват избеглица у грчком пограничном месту Идоменију готово 15.000 избеглица чека улазак у Македонију, која је од понедељка ујутро у потпуности затворила своју јужну границу, саопштили су представници УНХЦР-а на терену,преноси Танјуг.

Како је пренела турска агенција Анадолија, координатор УНХЦР-а у Идоменију Бабар Балок рекао је да је ситуација с избеглицама у том грчком селу сваким даном све гора.

Како је казао, број од скоро 5.000 деце која бораве у кампу додатно погоршава ситуацију, с обзиром да се прихватни центар већ данима суочава с великом хуманитарном кризом.

(Фото АП/В.Г.)

„Македонска граница је затворена и од тада ниједна избеглица није ушла у Македонију. Немамо информација до када це граница бити затворена. Многе избеглице не знају да је граница затворена и настављају да пристижу у нади да ће свој пут наставити даље”, изјавио је Балок.

Он је поздравио јуцерашњу одлуку ЕУ да финансијски помогне Турској, како би се зауставио прилив избеглица у Европу, али је напоменуо како је на самиту у Бриселу више требало разговарати о њиховом премештању. Број оних који свакодневно пристижу много је већи од предвиђеног броја који су планирале да прихвате земље ЕУ.

Координаторка УНХЦР-а на јужној граници Македоније Барбара Клози потврдила је како је јуче ујутру последњи воз са 437 избеглица кренуо за Табановце, на северној граници са Србијом. Истакла је како се и ситуација у Табановцима погоршава јер прихватни камп у том месту нема капацитета да прими више од 1.000 избеглица које чекају да уђу у Србију.

Хуманитарне организације у Идоменију тврде како немају могућности да задовоље ни основне потребе избеглица, посебно потребу за храном, с обзиром на то да је прихватни камп препун људи који су остали блокирани на „ничијој земли”, а који не намеравају да враћају назад.

За избеглице из ратом захваћених земља Блиског истока претходних дана је такође смањен улаз у Македонију, због строгих мера контроле дуж балканске руте и селективнијег пропуштања.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh