• Novosti online

  U istočnoj Guti hiljade okorelih pobunjeničkih boraca (VIDEO)

  Borba sirijskih vladinih snaga da povrate to istočnu Gutu, predgradje Damaska u rukama pobunjenika, po svemu sudeći biće duga i krvava zbog prisustva hiljada okorelih boraca koji su imali više godina da se pripreme, navodi agencija AP.

  U istočnoj Guti ima više od 20.000 boraca, nekoliko stotina njih su iz Komiteta za oslobadjanje Levanta, grupe povezane s Al Kaidom, što daje sirijskoj vladi izgovor da nastave s napadima. Pobunjeničke frakcije koje deluju u tom predgradju žele da borci vezani za Al Kaidu napuste enklavu i okrivljuju vladine snage da one to sprečavju, prenosi agencija AP.

  Mnogi od boraca u istočnoj Guti su poreklom iz te oblasti i kreću se pomoću velike mreže podzemnih tunela, što im daje prednost u odnosu na snage Bašara al Asada i njihovih ruskih saveznika i saveznika koje podržava Iran.

  Tpodručje sa oko 400.00 stanovnika poslednja je oblast pod kontrolom opozicije blizu Asadovog centra vlasti, Damaska, odakle pobunjenici granatiraju glavni grad. Ako vladine snage povrate istočnu Gutu, onda će samo mali džep južno od Damaska koji je u rukama Islamske države, ostati van kontrole vlade.

  Dnevno humanitarno primirje u pobunjeničkoj enklavi istočnoj Guti koje je od utorka proglasila Rusija odmah je dovedeno u pitanje i dve strane su odmah počele da optužuju jedna drugu za njegovo kršenje.

  Nastavak borbi izmedju sirijske vojske i pobunjenika dovodi u pitanje primirje u toj pobunjeničkoj enklavi gde je gotovo 600 civila poginulo u šest dana bombardovanja i granatiranja sirijskih vladinih snaga, navodi agencija Frans pres.

  Primirje je proglašeno da se dozvoli ulazak pomoći ili izlazak stanovnika ili ranjenih iz eklave.

  Primirje je objavljeno četiri dana posle izglasavanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj se traži prekid vatre bez odlaganja od 30 dana za celu Siriju, zemlji u ratu od 15. marta 2011. godine. Ni to primirje nije poštovano i nije imalo efekta.

  Posle relativno mirne noći od ponedeljka na utorak, avijacija i artiljerija vladinih snaga ponovo je u utorak bombardovala enklavu koju kontrolišu pobunjenici u istočnoj Guti, velikoj oblasti čije dve trećine teritorije su u rukama provladinih snaga.

  Istovremeno je zvanična sirijska agencija Sana javila da pobunjenici iz enklave gadjaju vladine snage u Damasku kao i humanitarni koridor kod sektora Al Vafidian da spreče civile da napuste enklavu.

  Ruska vojska je prenela te optužbe i navela da su pobunjenici pokrenuli „ofanzivu“ na provladine položaje u Guti za vreme humanitarnog primirja.

  Ruski general Viktor Pankov optužio je u utorak pobunjenike da su otvorili vatru na humanitarni koridor koji su u 9.00 otvorili ruski vojnici.​ ​UN su takodje potvrdile nastavak sukoba u istočnoj Guti i da to onemogućava dostavu humanitarne pomoći i eventualno evakuisanje civila i povredjenih.

  Savet bezbednosti UN sastaće se danas popodne da razgovara o humanitarnoj situaciji u Siriji.

  Za komandanta američkih snaga na Bliskom Istoku, generala Džozefa Votela, Rusija igra istovremeno ulogu „piromana i vatrogasca“, što je „jako destabilzirajuće“. Rusija treba da „prizna da nije u stanju da okonča sirijski sukob, ili ona ne želi da ga okonča“, rekao je američki general.

  Taj stav odražava duboke razlike unutar medjunarodne zajednice prema sukobu koji će 15. mart ući u osmu godinu bez ikakvog rešenja na vidiku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com