Gradovi

U Jagodini počela Svetosavska nedelja

JAGODINA – Škole, predškolske ustanove i crkve u Jagodini počele su obeležavanje „Svetosavske nedelje“, a 26. januara biće održano praznično bdenje i Svetosavska akademija.

Svetosavska nedelja počela je juče „Svetosavskim turnirom“ u fudbalu Srednjih škola, a danas je u Ošnovnoj školi „Ljubiša Urošević“ u selu Ribaru održano „Duhovno pojanje i poezija“ učenika osnovnih škola.

U ponedeljak, 25.januara, biće održano finale „Svetosavski kviz“ o Svetom Savi, a učestovaće učenici svih škola sa područja Pomoravskog okruga.

Kviz o Svetom Savi se održava prvi put, koji ovoj jedinstvenoj manifestaciji u Srbiji daje još veći značaj. U kvizu učestvuju učenici 16 osnovnih škola iz Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca, izjavio je novinarima koordinator za versku nastavu, veroučitelj Boris Milosavljević.

Najsvečanije biće 26. januara, uoči Svetog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, rečeno je danas Tanjugu u Organizacionom odboru.

„U 16 sati u Sabornoj crkvi „Svetih apostola Patra i Pavla“ praznično bdenje služiće vladika šumadijski Jovan, koji će u 19,30 sati prisustovati i Svetosavskoj akademiji u Kulturnom centru koju su pripremili škole i veroučitelji.

Sat pre početaka akademije u Holu Kulturnog centra biće otvorena izložba radova dece Predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Svečanoj akademiji, uz episkopa Jovana, po tradiciji prisustovaće i najviši funkcioneri grada.

Na akademiji će biti uručena nagrada učeniku srednje škole za najbolji tekst „Svetosavski temat“ sa konkursa Crkvene opštine, a uručiće je vladika Jovan.

Foto Tanjug/D. Aničić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh