• Zdravlje

  U KCS otvoren Centar za transplantaciju koštane srži

   

  Na Klinici za Hematologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu danas je otvoren najsavremeniji Centar za transplantaciju koštane srži zahvaljujući kome će u Srbiji prvi put moći da budu zadovoljene sve potrebe pacijenata, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Lončar je rekao novinarima da će se sada transplantacije matičnih ćelija kod teško obolelih hematoloških pacijenata raditi i u KCS, što je nova mogućnost u civilnom zdravstvu.

  Prema njegovim rečima, zahvljujući ulaganju od 90 miliona dinara KCS je posto treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva vrsta intervencija. Dodao je da je do sada to činjeno na VMA i Institut za majku i dete.

  Centar je izgradjen po najvišim evropskim i svetskim standardima, lekari Klinike za hematologiju su se usavršavali u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu, tako da pacijenti iz Srbije više neće morati da idu u inostranstvo na lečenje.

  Direktor KCS Milika Ašanin naveo je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, i da su se konačno, otvaranjem centra stekli uslovi za program transplantacije intervencije koje u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra.

  U KCS koštaće četiri do pet puta manje, rekao je Ašanin.

  Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević rekla je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija dok se u Srbiji radi do 40 alogenih transplantacija.

  U Zagrebu i Ljubljani, gde postoji višedecenijska praksa obavi se 80 do 100 transplantacija godišnje, a otvaranjem novog Centra Srbija će se izjednačiti sa njima, rekla je Mihaljević i dodala da na tu vrstu intervencije u Srbiji čeka tridesetak pacijenata od kojih 20 tek treba da udje u fazu pripreme.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com