• Kultura

  U Kinoteci otvoren 5.Festival turskog filma

  BEOGRAD – Filmom „San leptira“, u režiji Jilmaza Erdogana, večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu otvoren 5.Festival turskog filma, na kojem će do 30. oktobra biti prikazano ukupno šest ostvarenja turske kinematografije.

  Festival, koji organizuje Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, svečano je otvorio turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i poručio da je za srpske gledaoce turski film prilika da se na „brz način“ upoznaju sa sličnostima i razlikama dva naroda.

  „Jedan od načina gladanja na naše sličnosti i razlike je način na koji se naša dva društva transformišu iz tradicionalnih u moderna i na koji način moderna društva u Srbiji i Turskoj zadržavaju karakteristike svoje tradicije. Time smo se rukovodili birajući filmove za ove dane turskog filma“, rekao je Bozaj.

  Ambasador je rekao Tanjugu da turski filmovi pružaju priliku za upoznavanje sa bogatstvom turske kulture, njenom prošlošću, ali i poteškoćama s kojima se suočavala.

  On je dodao da su filmovi, koji će biti prikazani, birani tako da budu zanimljivi svakom uzrastu i prikažu „nešto interesantno, i moderno i tradicionalno“.

  Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović ocenio je je manifestacija postala tradicionalna i prepoznatljiva i istakao da je to jedan od događaja za koji se publika najviše interesesuje.

  Pored filma „San leptira“ iz 2015. godine, koji je osvojio mnogobrojne nagrade i koji je najskuplji film ikada snimljen u Turskoj, publika će imati priliku da pogleda istorijsku dramu „Krimljanin“ Buraka Cem Arliela (2014), komediju „Požar“ Murata Saračoglua (2011) i romansu „Šapni ako zaboravim“ Čagana Irmaka (2014).

  Na programu će biti i romantična komedija iz 2014. godine „Gazda želi srećan kraj“ Kivanča Baruonua i animirani film „Napitak“ Birkana Uza, za koji je Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske obezbedila besplatnu projekciju u nedelju, 30. oktobra od 17 časova.

  Projekcije svih ostalih filmova zakazane su za 20 časova, a reprize za 17 časova dan kasnije.

  U filmovima se pojavljuju turski glumci iz turskih televizijskih serija poput Kivanča Tatlituga, odnosno Kuzeja iz serije „Sever-Jug“ i Murata Jildirima poznatijeg kao Savaš iz serije „Ljubav i kazna“.

  Uloge tumače i Selma Ergeč i Mehmet Gunsur koji su igrali likove sultanije Hatidže i princa Mustafe u seriji „Sulejman Veličanstveni“, kako i Farah Zajnep Abudlah, koja je tumačila Ajin u seriji „Kako vreme prolazi“.

  U Jugoslovenskoj kinoteci održana je i izložba plakata starih turskih filmova.

  FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIĆ

  Preview

  MEHMET KEMAL BOZAJ

  Slide

  FESTIVAL TURSKOG FILMA

  Slide

  FESTIVAL TURSKOG FILMA

  Slide

  MEHMET KEMAL BOZAJ

  Slide

  MEHMET KEMAL BOZAJ

  Slide

  MEHMET KEMAL BOZAJ

   

  MEHMET KEMAL BOZAJ

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com