• Gradovi

  U Kisaču otvoren Festival slovačkih tradicionalnih nošnji

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova večeras su u Kisaču prisustvovali otvaranju Festivala „Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini“, čiji je organizator Kulturni centar Kisač.

  NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova večeras su u Kisaču prisustvovali otvaranju Festivala „Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini“, čiji je organizator Kulturni centar Kisač.

  Vučević je u obraćanju rekao da je kao gradonacelnik privilegovan da pomogne manifestacije kao što je ta u Kisaču.

  „Nije čudno što je Novi Sad u stigao do samog finala izbora za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a ovakvi događaji doprinose da se mi već osećamo evropskom prestonicom kulture“, rekao je Vučević.

  On je rekao novinarima da taj festival predstavlja kulturu i tradiciju Slovaka u Vojvodini i da Slovačka nacionalna zajednica doprinosi intrernacionalnom kulturološkom bogatstvu Vojvodine i Srbije.

  „Ovakvi događaji nas čine ponosnim i daju nam za pravo da se kandidujemo za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a ova manifestacija jedna je od mnogih koje pokazuju vekovni suživot i zajedništvo na ovim prostorima“, istakao je Vučević.

  Predsednik Pokrajinske vlade Mirović rekao je da su manifestacije poput Festivala u Kisaču, simbol zajedništva u Vojvodini.

  „Pokrajinska vlada će uvek pomagati sve festivale koji predstavljaju kulturu i tradiciju nacionalnih zajednica. Ovakvim manifestacijama saljemo poruku bratstva naših naroda, a ovde smo se okupili da pokažemo da smo jedinstveni u različitosti i da poštujemo jedni druge“, rekao je Mirović, dodajući da je Festival dokaz da smo „jedinstveni i u različitosti“.

  Direktor Kulturnog centra Kisač i glavni organizator Festivala „Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini“, Pavel Surovi rekao je da na Festivalu nastupaju predstavnici svih slovačkih mesta u Vojvodini.

  „Festival predstavlja istorijsko – etnografski osvrt na 270 godina naše tradicije. Pored promocije slovačkih tradicionalnih nošnji ovaj Festival predstavlja i vid podrške kandoidaturi Novog sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine“, istakao je Surovi.

  Preview

  SLOVACI

  Slide

  SLOVACI

  Slide

  SLOVACKA NOSNJA

  Slide

  IGOR MIROVIC

  Slide

  SLOVACKA NOSNJA

  Slide

  VUCEVIC MIROVIC

  Slide

  SLOVACKA NOSNJA

  Slide

  MILOS VUCEVIC

  Slide

  SLOVACKA NOSNJA

  Slide

  VUCEVIC MIROVIC

  SLOVACI

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com