• Novosti online

  U medjunarodnoj akciji uhapšeno 16 osoba, zaplenjeni kokain i novac

  U medjunarodnoj kriminalističkoj akciji „Familia“ u Evropi i Aziji je uhapšeno 16 osoba, a zaplenjeno je više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovini, saopšteno je danas u Zagrebu.Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila deo šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

  Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu.

  Zaplenjeno je više od tone kokaina 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj je zaplenjeno dva miliona evra u gotovini i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od million evra, medju kojima visoko kvalitetni satovi i vozila.

  Kriminalističko istraživanje je počelo krajem 2017. na inicijativu hrvatske policije, a na osnovu brojnih prikupljenih informacija o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u države Evrope, uključujući i Hrvatsku.

  U saopštenju se dodaje da je identifikovana dobro organizovana grupa, deo takozvanog Balkanskog kartela, sa pripadnicima iz mnogih država EU i sveta.

  Oni su se bavili prekookeanskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, kao i pranjem novca dobijenog krijumčarenjem.

  Zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti u Europi i jakim kriminalnim vezama grupe na tom području i u nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, kriminalističko istraživanje je prošireno putem medjunarodne pravne pomoći i medjunarodne policijske saradnje, navela je policija.

  U saopštenju se ističe da je akcija „samo još jedan dokaz kako je uspešna medjunarodna saradnja najučinkovitije oružje u borbi protiv organizovanog kriminaliteta“.

  Istraživanje je od početka imalo snažnu podršku medjunarodnih agencija za sprovodjenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com