• Novosti online

  U Meksiku ugašen dnevni list zbog nekažnjavanja ubica novinara

   

  U Meksiku ugašen dnevni list zbog nekažnjavanja ubica novinara

   

  Meksički dnevni list Norte ugašen je zbog nekažnjavanja ubica novinara u Meksiku, saopštila je danas redakcija tog dnevnika.List iz grada Huarez, kod granice sa SAD neće više izlaziti jer je nekažnjavanje ubica novinara dovelo do prevelike opasnosti za dalji rad, navela je redakcija, prenosi Gardijan.

  Urednik dnevnika Norte, Oskar Kantu Murguja obavestio je čitatelje o svojoj odluci u oproštajnom pismu uz naslov „Adios!“ (Zbogom) koje je objavljeno na naslovnoj strani lista, kao i na sajtu.

  On je podsetio na nedavno ubistvo novinarke Miroslave Brič u gradu Čivava, koji se kao i Huarez, nalazi u meksičkoj državi Čivava.

  U pismu je navedeno da se redakcija tokom 27 godina borila protiv pritisaka, suočavala s „napadima, kaznama od strane pojedinaca i vlada“ pošto bi obelodanila njihovu lošu praksu i ukazala na korupciju.

  Portparol lista Norte rekao je za Gardijan da će portal te organizacije nastaviti s radom.

  Guverner meksičke države Čivava, Havijer Koral izjavio je krajem marta da njegova vlada nema sredstva da se bori protiv organizovanog kriminala i zatražio pristup federalnim izvorima finansiranja za pomoć lokalnoj policiji u borbi protiv narko-kartela.

  Osim Miroslave Brič koja je ubijena vatrenim oružjem u automobilu ispred njene kuče u Čivavi, još dva novinara ubijena su u martu u Meksiku.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com