• Novosti online

  U Moskvi, na stogodišnjicu Oktobarske revolucije, rekonstruisana vojna parada iz 1941.

  Rekonstrukcija čuvene vojne parade održane u Moskvi 7. novembra 1941. izvedena je danas, na stogodišnjicu Oktobarske revolucije, na Crvenom trgu.

  To predstavlja podsećanje na herojske momente ruske istorije, na hrabrost i postojanost branilaca Moskve koji su pravo sa parade otišli na front, piše TASS.

  „Dragi Moskovljani, čestitam vam 76. godišnjicu legendarne parade pre 76 godina po kaldrmi Crvenog trga išla je nesalomiva i legendarna Crvena armija, vojnici su išli na front da odbace neprijatelja, a danas se zahvalna Moskva seća svakog heroja. Danas u vašu čast Crvenim trgom prolaze unuci i praunuci, i zahvaljujem se u ime Moskovljana. Dragi veterani, želim vam snagu i zdravlje“, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

  On je naveo da je jedna ulica u Moskvi nedavno nazvana po generalu Pavlu Artjomovu, komandantu parade iz 1941.

  U novembru 1941. nemačka vojska je brzo napredovala ka Moskvi, a linija sovjetske odbrane je na nekim mestima bila i na samo 30 kilometara od grada.

  U rano jutro 7. novembra na Crvenom trgu je počela parada u čast godišnjice Oktobarske revolucije. Na njoj je učestvovalo više od 28 hiljada vojnika koji su direktno sa parade odmarširali u borbu.

  Po uticaju na dogadjaje, istoričari tu paradu porede sa važnom vojnom operacijom jer je imala veliki uticaj na podizanje morala vojske i celog Sovjetskog Saveza jer je pokazala da se Moskva ne predaje, navodi TASS.

  Komunistička partija Rusije (KPRF) i predstavnici levice iz mnogih zemlalja obeležili su stogodišnjicu Oktobarske revolucije šetnjom i mitingom u Moskvi, prenele su RIA novosti.

  Lider ruskih komunista Genadij Zjuganov naveo je da je tim povodom u Rusiju stiglo više od 130 delegacija iz više od 80 zemalja.

  Komunisti odlučno odbacuju navode da je revolucija predstavljala „katastrofu“.

  „Evolucija je uvek bolja opcija, ali revolucija nije sinonim za rušenje. Za našu otadžbinu revolucija je imala konstruktivnu ulogu“, rekao je Ivan Meljnikov, visoki funkcioner KPRF.

  Prema njegovim rečima, „Veliki Oktobar je izveo zemlju iz društvenog zastoja na stazu brzog razvoja koji je doveo Sovjetski Savez na vodeću poziciju u svetu“.

  „Zašto se sve završilo kako se završilo je druga tema za analizu, tema koja nema mnogo veze sa tom naučnom i pravednom ideologijom koja uprkos svemu i dalje živi i dobija nove impulse razvoja“, naveo je Meljnikov.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com